Loading…
SKUP 2022 has ended
Program for SKUP-konferansen i Tønsberg 1. - 3. april 2022

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Friday, April 1
 

14:00 CEST

SKUPs årsmøte
I mange år har SKUPs årsmøte vært holdt på ettermiddagen, parallelt med de første sesjonene på konferansen. Etter at årsmøtet i 2019 vedtok å endre vedtektene i SKUP, er årsmøtet flyttet frem til kl. 14.00. I de nye vedtektene heter det: "Årsmøtet i SKUP avholdes årlig, i forkant av SKUP-konferansen."

Friday April 1, 2022 14:00 - 15:30 CEST
Ildverket

15:00 CEST

Boklansering: Kokebok fra SKUP-kjøkkenet
Boklansering: Kokebok fra SKUP-kjøkkenet
Nå kommer boken som tar for seg 30 år med SKUP. Hva ligger bak en vellykket gravesak? Forfatter Espen Sørmo Strømme har studert alle metoderapportene som er levert til SKUP-prisen, og deler her noen av de mest spennende erfaringene og funnene i samtale med Astrid Dalehaug Norheim fra SUJO.Moderators
avatar for Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen

Sannum & Bergestuen
Svein Tore er tidligere journalist og programleder, nå forfatter og rådgiver. Han har undervist i journalistikk og skrevet lærebok om intervjuteknikk. Til daglig driver han selskapet «Sannum & Bergestuen» sammen med Eva Sannum.

Speakers
avatar for Espen Sørmo Strømme

Espen Sørmo Strømme

Høgskolelektor, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Espen Sørmo Strømme underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.Han har forsket på på SKUP-rapportene og har lest og analysert alle rapportene som er levert fra 1991 til i dag. Strømme underviser ellers i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen... Read More →


Friday April 1, 2022 15:00 - 15:30 CEST
Baren

15:30 CEST

Boklansering: Hva kan forskere og gravejournalister lære av hverandre?
Forskere og gravejournalister møter mange av de samme metodiske og etiske utfordringer i arbeidet sitt med å søke ny og sann kunnskap. Søke sannhet er en faglig forankret, erfaringsbasert og optimistisk dialog om hva som forener og skiller disse gruppene, og hva de kan lære av hverandre. Tarjei Leer-Salvesen er tilstede, det er også redaktør Per Robstad.Speakers
avatar for Paul Leer-Salvesen

Paul Leer-Salvesen

Professor emeritus, Universitetet i Agder
Paul Leer-Salvesen er teolog (dr.philos.) og professor emeritus ved Institutt for etikk, filosofi og historie ved Universitetet i Agder. Hans faglige forfatterskap har kretset om temaer som soning, skyld og straff. Han har også bekgrunn som journalist.
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren Sæb... Read More →


Friday April 1, 2022 15:30 - 16:00 CEST
Baren

16:00 CEST

Åpning v/ SKUPs styreleder
Speakers
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Gravejournalist, Aftenposten
Nina Selbo Torset er styreleder i SKUP, gravejournalist i Aftenposten og medlem av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Hun har de siste årene vært sentral i flere store graveprosjekter i Aftenposten og har særlig kompetanse på datastøttede metoder.


Friday April 1, 2022 16:00 - 16:15 CEST
Oseberg

16:15 CEST

Krigsreporterne deler: Slik var det på bakken i Ukraina
Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, hadde CNNs prisbelønte korrespondent Clarissa Ward allerede vært i landet i flere uker. Flere norske journalister var også i Kyiv og andre steder i Ukraina da det smalt. Senere var det flere som reiste inn for å rapportere. Nå, etter syv uker i Ukraina, er Ward ute av krigssonen igjen. Hvilke inntrykk sitter hun og andre krigsreportere igjen med etter å ha sett krigen på nært hold? Og hvordan ivaretar man sikkerheten til journalistene som dekker denne krigen?

Moderators
avatar for Hege Moe Eriksen

Hege Moe Eriksen

Programleder, NRK

Speakers
avatar for Bent Skjærstad

Bent Skjærstad

Utenriksreporter, TV 2
Bent Skjærstad har vært utenriksreporter i TV 2 i 20 år. I løpet av perioden har han dekket krig, konflikt og naturkatastrofer over hele verden. Skjærstad har vært ansatt i TV2 siden 1995.
avatar for Clarissa Ward

Clarissa Ward

Foreign Correspondent, CNN
Britisk-amerikanske Clarissa Ward har markert seg som en av USAs fremste krigs- og konfliktreportere. Hun begynte karrieren i Fox News i 2003 og ble utstasjonert i Beirut. Fra 2007 til 2011 var hun korrespondent for ABC News, først i Moskva og deretter i Beijing. Etter fire år i... Read More →
avatar for Gina Grieg Riisnæs

Gina Grieg Riisnæs

Journalist, Aftenposten
Gina Grieg Riisnæs er utenriksjournalist i Aftenposten og har vært vikar i avisen siden 2020. Hun har jobbet særlig med å dekke konfliktene i Afghanistan, Etiopia og Ukraina. Da invasjonen av sistnevnte startet var hun i hovedstaden Kyiv. Tidligere har hun jobbet for Universitas... Read More →
avatar for Arndreas Arnseth

Arndreas Arnseth

Organisasjonsdirektør, VG
Arndreas Arnseth er organisasjonsdirektør i VG. Han har redaksjonell erfaring siden 1994 og har hatt ulike roller som journalist og redaksjonell leder i VG, Aftenposten og Romerikes Blad. De siste årene har han hatt jobbet med administrativ ledelse, HR og organisasjonsutvikling... Read More →


Friday April 1, 2022 16:15 - 17:15 CEST
Oseberg

17:15 CEST

Pause
Friday April 1, 2022 17:15 - 17:45 CEST

17:45 CEST

Klimajournalistikk for dummies
Hvor starter vi når vi skal dekke et av vår tids største journalistiske felt? Hva kjennetegner klimajournalistikk, og hvorfor er det viktig å vite? NRKs klimaredaksjon jobber utelukkende med nåtidens, og framtidens, kanskje viktigste utfordring. Dette er sesjonen for deg som vil gjøre det samme, men ikke vet hvor du skal begynne.

Speakers
avatar for Tiril Solvang

Tiril Solvang

Journalist, NRK
Tiril Solvang er journalist i NRK klimaredaksjonens nyhetsgruppe i Oslo.
avatar for Eline Johnsen Helledal

Eline Johnsen Helledal

Journalist, NRK
Eline Johnsen Helledal er klimajournalist i NRK som er opptatt av å forene graving og fortelling. Arbeider i klimaredaksjonens grave/dybdegruppe i Bergen.
avatar for Astri Thunold

Astri Thunold

Journalist, NRK
Astri Thunold er en erfaren gravejournalist i NRK. Har laget flere Brennpunkt-dokumentarer og arbeider nå i klimaredaksjonens grave/dybdegruppe i Bergen.
avatar for Astrid Rommetveit

Astrid Rommetveit

Leder klimaredaksjonen, NRK
Astrid Rommetveit var med å planlegge og starte NRK klimasatsing. Leder nå klimaredaksjonens halvdel (Bergen) som arbeider med undersøkende og fordypende journalistikk.


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:15 CEST
Ormen Lange 2

17:45 CEST

TV 2: Realitycheck - slik kartla vi realitykjendisenes verden
Havner realitykjendiser oftere på kant med loven enn andre?
Etter å ha dekket en rekke enkeltsaker der profilerte realitydeltakere sto tiltalt i alvorlige staffesaker, begynte TV 2s krimjournalister å kartlegge straffehistorikken til deltakerne i populære realityprogrammer med unge seere.

Hvordan vektlegges straffehistorikk i castingprosessen? Og hvordan følges unge mennesker som over natten blir rikskjendiser opp? Disse spørsmålene ble starten på en omfattende kartlegging av et miljø som aldri før har blitt undersøkt systematisk i offentligheten. På Skup forteller journalistene bak prosjektet hvordan de fikk et unikt innblikk i realitykjendisenes verden.

Speakers
avatar for Ingvild Fjelltveit

Ingvild Fjelltveit

TV 2
Ingvild Fjelltveit er journalist og utgavesjef i TV 2. Hun har bakgrunn fra Aftenposten og NRK og har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akerhus. Hun er også styremedlem i SKUP.
avatar for Kenneth Fossheim

Kenneth Fossheim

Journalist, TV 2
Kenneth Fossheim er krimjournalist i TV 2. I 2021 han ut boken Lørenskog-mysteriet med kollega Magnus Braaten. Samme år var han programleder for dokumentarserien Forsvinningen på Lørenskog. Fossheim har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus.
avatar for Magnus Braaten

Magnus Braaten

Journalist, TV 2
Magnus Braaten er krimjournalist i TV 2. Han har tidligere jobbet i VG og NTB. I 2021 ga han ut boken Lørenskog-mysteriet med kollega Kenneth Fossheim. Braaten har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus.


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:15 CEST
Ormen Lange 3

17:45 CEST

SVTs nyeste avsløring
Hvor kommer egentlig materialene i våre nyoppussede kjøkken fra? SVT og Forbidden Stories kunne avsløre miljøskader, korrupsjon og mistenkt hvitvasking knyttet til en gruve i Guatemala som produserer nikkel til det rustfrie stålet som er rundt oss.

Speakers
avatar for Axel Gordh Humlesjö

Axel Gordh Humlesjö

Journalist, SVT
Axel Gordh Humlesjö is an internationally acclaimed and award-winning  investigative reporter at the Swedish public broadcaster - SVT. He specializes in organized crime, corruption and digital research.  In 2018 he led a international group of reporters in an investigation of the... Read More →
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs Uppdrag granskning og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, blant dem Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med flere store avsløringer, blant annet Panama, Paradise og Pandora papers samt... Read More →


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:25 CEST
Vasholmen

17:45 CEST

Excel 1
Dette er del 1 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist. Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.

Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, Gota Media
Helena Bengtsson arbeider med datajournalistik i Gota Media, et aviskonsern i sør-Sverige. Hun har tidigere vært redaktør for datajournalistik i SVT i Stockholm, i the Guardian i London og Center for Public Integrity i Washington DC. Hun har fått Stora Journalistpriset to ganger... Read More →


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:45 CEST
Rauer

17:45 CEST

Lynprat: 10 tips om datajournalistikk
Kjapt og informativt! Her får du presentert ti bidrag i datajournalistikk i løpet av en time, blant annet disse:

* Hva gjør du når du skal ha tak i kontaktinformasjon til alle kommuner i hele landet - og det kjapt? Adresseavisen deler en genial løsning.

* I arbeidet med “Fosterfaren” brukte VGs Martin S. Folkvord en metode for hvordan man kan finne og bruke lokasjonsdata på kilders telefoner. Lurer du på hvordan det er mulig og hvordan Martin løste det? På lynpraten i datajournalistikk deler han hvordan!

* I saken om stortingspolitikernes verv og bindinger brukte TV2-reporterne Sofie-Marie Petros Prestegård og Hannah Hansen web-applikasjoner. Til lynpraten kommer de for å fortelle om hva hva en web-applikasjon er og hvordan de fikk nytte av den i deres sak om stortingspolitikernes verv og bindinger.

* Visste du at i Chrome-nettleseren finnes det en funksjon som heter `Down Them All`? Det er en skatt av en funksjon som alle som driver med undersøkende journalistikk burde ha kunnskap om.

* I saken om hyttepardaokset brukte Avisa Valdres GiS-data for å kartlegge. Men hva er GIS-data, hvor finner du dem og hvordan kan de brukes?

Speakers
avatar for Martin Gundersen

Martin Gundersen

NRK
Martin Gundersen er teknologijournalist i NRKbeta. Der skriver han om blant annet IT-sikkerhet, personvern, dataangrep og sosiale medier.
avatar for Tisha Thompson

Tisha Thompson

Investigative reporter, ESPN
Tisha Thompson is an investigative and enterprise reporter for ESPN. Her stories appear both nationally within the U.S. and internationally. Her work appears on all platforms, including the television programs SportsCenter, Outside the Lines and SC Featured, as well as espn.com and... Read More →
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport
Espen Andersen er utviklingsredaktør i Kommunal Rapport og har tidligere jobbet i NRK Beta med en rekke større dataprosjekt. I mai 2019 ble han utviklingsredaktør i Kommunal Rapport.
avatar for Susanne Adensfield

Susanne Adensfield

Frontsjef, Avisa Valdres
Susanne Adensfield er frontsjef og fotograf og har vært ansatt i Avisa Valdres siden 2018.
avatar for Martin Holterhuset

Martin Holterhuset

Journalist, Romerikes Blad
Martin Holterhuset har jobbet som journalist siden tenårene og ble fast ansatt i Romerikes Blad i 2010. Han jobbet som sportsjournalist til og med 2019 og er i dag nyhetsjournalist og en av flere journalister i RBs Dagsorden-gruppe, hvor dekningen av skredet har vært en viktig del... Read More →
avatar for Bjørn Ivar Bergerud

Bjørn Ivar Bergerud

Avdelingsleder, Romerikes Blad
Bjørn Ivar Bergerud har jobbet som journalist siden begynnelsen av 20-årene. Mesteparten av karrieren har vært i lokalavisa Indre Akershus Blad - først som journalist og deretter som nyhetsleder i en årrekke. I 2019 ble han tilsatt som leder av Romerikes Blads byavis MittLillestrøm... Read More →
avatar for Espen Rasmussen

Espen Rasmussen

Journalist, Adresseavisen
Espen Rasmussen har studert på Norges Handelshøyskole i Bergen, og jobbet som journalist i Adresseavisen siden 2004. Han jobber i utviklingsavdelingen i Adressa, primært med datajournalistikk.
avatar for Martin S. Folkvord

Martin S. Folkvord

Journalist, VG
Martin S. Folkvord har jobbet i VG siden 2019. Har tidligere vært tilknyttet VG-Sporten, jobber nå i avisens Dagsorden-avdeling.
avatar for Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Aftenposten
Jørgen Arnor Gårdsø Lom er digital produktdesigner, med bakgrunn fra mediebransjen. Nå jobber han med visuell historiefortelling og datajournalistikk i Aftenposten.
avatar for Sofie Prestgård

Sofie Prestgård

TV 2
Sofie Prestegård er politisk journalist i Samfunnsavdelingen i TV 2. Hun har bakgrunn fra Dagsavisen og Dagbladet, og en bachelorgrad fra Universitet i Oslo i kultur- og samfunnsfag, og en bachelorgrad i journalistikk fra Nord universitet.
avatar for Selma Joner

Selma Joner

TV 2
Selma Joner er politisk reporter i TV 2s Samfunnsavdeling, hvor hun har jobbet siden januar 2020, og hun har tidligere erfaring som redaktør i Universitas og Økopol-reporter i NRK.
avatar for Sindre Hopland

Sindre Hopland

E24
Sindre Hopland, journalist i E24. Har arbeidet med næringsliv og børs de siste seks årene, og har siden coronapandemiens utbrudd jobbet med data for å vise leserne hvordan norsk økonomi påvirkes. Har tidligere jobbet i NRK og Fædrelandsvennen.


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:45 CEST
Mostein

17:45 CEST

Når spaningsbildet er avgjørende
Et bilde sier mer enn tusen ord - og i noen gravesaker er fotografens rolle helt avgjørende for å få de siste brikkene i prosjektet til å falle på plass. Tre erfarne fotografer, Fredik Solstad (DN), Tore Kristiansen (VG) og Rune Petter Næss (Adresseavisen) deler sine beste metoder for blant annet spaningsfoto  - og viser konkrete eksempler der foto var en avgjørende del for å få dokumentert saken.

Speakers
avatar for Rune Petter Ness

Rune Petter Ness

Fotograf, Adresseavisen
Rune Petter Ness har vært fotograf i Adresseavisen siden 1999, og før det har han arbeidet i Namdal Arbeiderblad, Arbeideravisa og NTB.
avatar for Tore Kristiansen

Tore Kristiansen

Fotograf, VG
Tore Kristiansen har jobbet i VG siden 1985. Her har han blant annet vært nyhetsleder, fotosjef og fotograf. Han har også jobbet i Dagbladet Tromsø og Nordlys.
avatar for Fredrik Solstad

Fredrik Solstad

Fotojournalist, Frilans
Fredrik Solstad har over 20 års erfaring som fotojournalist, med arbeidsområder som nyheter, feature, sport og avslørende journalistikk i inn og utland. Han jobbet for VG i Storbritannia i seks år og jobber i dag som frilans for DN og VG. I 2018 vant han SKUP-prisen for Boligbyggsaken... Read More →


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:45 CEST
Ormen Lange 1

17:45 CEST

The Facebook Whistleblower (English)
Data engineer Frances Haugen became increasingly alarmed by what she saw when she worked at Facebook. At great personal risk, she decided to blow the whistle. In 2021 she disclosed tens of thousands of Facebook’s internal documents to the media and US authorities. At the 2022 SKUP conference, Haugen will explain why she decided to take on one of the world’s most powerful companies and how tech giants should be held accountable for their decisions. In a fireside chat she will go into detail on whistleblower protection and her experience as a vulnerable source for Wall Street Journal. She will also share her thoughts on how investigative journalists could cover these issues and overcome the secrecy that revolves around companies like Facebook. The attendees will have the opportunity to ask Haugen questions on-stage.

Moderators
avatar for Anders Veberg

Anders Veberg

Aftenposten
Anders Veberg har bakgrunn som teknologijournalist i Aftenposten med særlig fokus på Facebook og andre teknologigiganter. Han er i dag nyhetsleder i Aftenpostens nyhetspodcast Forklart.

Speakers
avatar for Frances Haugen

Frances Haugen

Frances Haugen is an advocate, data engineer, data scientist and whistleblower. She disclosed tens of thousands of Facebook's internal documents to the Securities and Exchange Commission and The Wall Street Journal in 2021.


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:45 CEST
Oseberg

17:45 CEST

Unngå å bli lurt av meningsmålinger
Det er fort gjort å gå seg vill når man skal lage eller forstå tall, grafer og statistikk.
Hver dag har norske medier artikler basert på meningsmålinger som er utarbeidet på oppdrag fra ulike interessegrupper. Når slike målinger brukes ukritisk, blir de et effektivt virkemiddel for å påvirke opinionen. Meningsmålinger kan brukes, men de kan også misbrukes til å måle meninger som ikke finnes, eller som fremstiller folkeviljen annerledes enn den egentlig er.
I denne seksjonen vil vi presentere 10 gode råd for journalister som rapportere fra slike målinger, slik at man blir i bedre stand til å avsløre triksene i bransjen.
Du får også se noen eksempler på uheldig, villedende og feilaktig bruk av meningsmålinger, grafer og tall.Speakers
avatar for Morten L. Dahlback

Morten L. Dahlback

Avdelingsleder, Faktisk
Morten L. Dahlback er avdelingsleder i Faktisk Innsikt, teknologi- og innovasjonssatsingen til Faktisk.no. Han har en doktorgrad i filosofi fra NTNU, og har tidligere jobbet som kommentator i Adresseavisen og for The Economist Intelligence Unit.
avatar for Gunnar Stavrum

Gunnar Stavrum

Sjefredaktør, Nettavisen
Gunnar Stavrum er sjefredaktør i Nettavisen, og har hatt ledende redaksjonelle stillinger i Kapital, TV 2 og Dagens Næringsliv - i tillegg til å ha skrevet en rekke bøker innenfor næringslivsjournalistikk - blant annet de uautoriserte biografiene om John Fredriksen, Kjell Inge... Read More →


Friday April 1, 2022 17:45 - 18:45 CEST
Ildverket

18:15 CEST

Klimaforskerne svarer: Stiller vi de riktige spørsmålene
Klimaforskerne svarer: Stiller journalister de riktige spørsmålene?
Klimaendringer, nye rapporter og ekstremvær er tema i de fleste norske nyhetsredaksjoner med jevne mellomrom. Men stiller journalister egentlig gode spørsmål i møte med ekspertisen på feltet? Er pressen uforholdsmessig opptatt av noe, mens andre problemstillinger blir glemt? Nå har du sjansen til å få svar fra noen av landets fremste klimaforskere. De deler sine erfaringer fra pressens dekning av klima og kommer med sine tips til problemstillingene de mener burde vært høyere på agendaen.


Moderators
avatar for Ingerid Salvesen

Ingerid Salvesen

Frilans
Ingerid Salvesen er frilansjournalist og har skrevet for flere av Norges største aviser og magasiner. De siste årene har hun hovedsakelig dekket klimaspørsmål. Salvesen har en mastergrad i klima- og energistudier og har blant annet undersøkte hvordan klimajournalistikk kan gjøres... Read More →

Speakers
avatar for Bård Lahn

Bård Lahn

Klimaforsker, CICERO
Klimaforsker Bård Lahn har lang erfaring fra arbeid med norsk og internasjonal klimapolitikk, og har i mer enn ti år fulgt FNs klimaforhandlinger på vegne av ulike norske miljøorganisasjoner. Han har vært leder av Natur og Ungdom og jobber i dag ved CICERO Senter for klimafo... Read More →
avatar for Kikki Flesche Kleiven

Kikki Flesche Kleiven

Direktør, Bjerknessenteret
Kikki Flesche Kleiven er direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning. Hun er havforsker, har en doktorgrad i fortidsklima og har som forsker markert seg som en engasjert formidler av klimaforskning- og kunnskap.
avatar for Bjørn Samset

Bjørn Samset

Klimaforsker, CICERO
Bjørn H. Samset er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Han sitter i FNs klimapanel og har gitt ut flere bøker om klima. Mange kjenner ham som en aktiv fagformidler og klimadebattant.  


Friday April 1, 2022 18:15 - 18:45 CEST
Ormen Lange 2

18:15 CEST

NRK: Drapet i akebakken
I 1994 fikk tre små gutter skylda for å ha tatt livet av Silje Marie Redergård (5). Nesten 30 år senere fører Brennpunkts granskning av saken til at politiet åpner ny etterforskning. Brennpunkts journalister forteller om hvordan 4 år med arbeid og tålmodighet til slutt ble til dokumentarserien «Drapet i akebakken».

Speakers
avatar for Mari Allgot Lie

Mari Allgot Lie

Journalist, NRK
Mari Allgot Lie er dokumentarjournalist i Brennpunkt og hadde regi på «Drapet i akebakken». Hun har jobbet i NRK siden 2003.
avatar for Harald Eraker

Harald Eraker

Journalist, NRK
Harald Eraker er journalist i Brennpunkt og var researcher i dokumentarserien «Drapet i akebakken». Han har jobbet i NRK siden 2007.


Friday April 1, 2022 18:15 - 18:45 CEST
Ormen Lange 3

18:15 CEST

Bare på SKUP: To timar med AI
Dette er ei unik moglegheit for alle journalistar og redaktørar som lurar på kva AI – kunstig intelligens – er for noko. I to timar vil nokre av dei framste ekspertane Noreg har på feltet, presentere kva for store journalistiske moglegheiter som finst. Sesjonen byrjar med presentasjonar av AI og startar slik:
Gustavo Mello – What can AI do for journalism?
Yuri Kasahara og Anis Yazidi – Using AI to detect online hate speech
Pedro Lind og Daniel Thilo – Using AI to understand the spreading of fake news
Etterpå er det moglegheit for spørsmål, diskusjonar og kanskje hjelp med eit prosjekt du kan tenkje deg å jobbe med. 
Ei rad store, internasjonale media eksperimenterer med kunstig intelligens. Men kva er kunstig intelligens? Kva kan kunstig intelligens gjere betre enn tradisjonell journalistikk? Korleis kan kunstig intelligens endre gravejournalistikk. AI Lab og Institutt for journalistikk og mediefag samarbeider med fleire norske og internasjonale graveteam. I denne sesjonen får du sjå nokre dømer på bruk av kunstig intelligens som kan vere nyttige for gravande journalistar.

Speakers
avatar for Yuri Kasahara

Yuri Kasahara

Forsker, NIBR
Yuri Kasahara er forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR
avatar for Daniel Thilo Schröder

Daniel Thilo Schröder

Postdoktor, Simula Research Laboratory
Daniel Thilo Schröder er postdoktor Simula Research Laboratory.
avatar for Gustavo Mello

Gustavo Mello

Leder, OsloMet AI Lab
Gustavo Mello er leder av OsloMet AI Lab.
avatar for Anis Yazidi

Anis Yazidi

Professor, OsloMet
Anis Yazidi er professor og leiar av Nordic Centre for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence Research (NordSTAR) og Yuri Kasahara, forskar på NIBR, OsloMet.
avatar for Pedro Lind

Pedro Lind

Professor, OsloMet
Pedro Lind er professor og leiar av Nordic Centre for Sustainable and Trustworthy Artificial Intelligence Research (NordSTAR) og Daniel Thilo Schroeder, Postdoctoral Fellow, Department of High-Performance Computing, Simula Research Laboratory
avatar for Anders Graver Knudsen

Anders Graver Knudsen

OsloMet
Anders Graver Knudsen er koordinator for journalistikkutdanninga på OsloMet.
avatar for Roy Krøvel

Roy Krøvel

Professor, OsloMet
Roy Krøvel er professor i journalistikk ved OsloMet.


Friday April 1, 2022 18:15 - 20:15 CEST
Steinkloss

18:25 CEST

Funding opportunities for journalists
Journalismfund.eu supports cross-border investigative journalism by bringing donors and journalists together to promote democracy in Europe. During the conference, we will talk about funding opportunities for investigative journalists. We will present our diverse grant programs and explain how to apply for them.

Speakers
avatar for Klaudia Bronckaerts

Klaudia Bronckaerts

Project Coordinator, Journalismfund.eu
Klaudia Bronckaerts, originally from Poland, joined Journalismfund.eu in early 2022. She currently coordinates the Earth Investigations Programme, a project to support environmental investigative journalism on European affairs in and outside Europe.She has studied economics at the Sorbonne University in Paris and holds a Bachelor’s degree in Law, Economics and Management from the university of Nice Sophia Antipolis (France) and Master's degree in Management from the... Read More →


Friday April 1, 2022 18:25 - 18:45 CEST
Vasholmen

18:45 CEST

Pause
Friday April 1, 2022 18:45 - 19:15 CEST

19:15 CEST

BT: Nachspiel-skandalen på Brann Stadion
En sensommernatt i fjor sprakk nyheten i Bergens Tidende. Brann-spillere hadde holdt nachspiel inne på Brann Stadion, en liten uke før høstsesongen skulle begynne. Det hadde vært alkohol, gjester og sex. Politiet åpnet etterforskning, en spiller ble dømt for kroppskrenkelse. Mange fikk skriftlige advarsler, en spiller fikk sparken, flere sluttet. BT-journalistene Mads Bøyum og Øystein Vik forteller hvordan de rullet opp skandalen som fikk mye av skylden for at Brann rykket ned.

Speakers
avatar for Øystein Vik

Øystein Vik

Journalist, Bergens Tidende
Øystein Vik  har jobbet i BT siden 2007. Her har han jobbet i sporten og dekket Brann, OL, folkehelse og mye mer. Han har også jobbet i Dagen og Vestnytt.
avatar for Mads Bøyum

Mads Bøyum

Journalist, Bergens Tidende
Mads Bøyum har jobbet i BT siden 2010. Fra 2013 har han dekket Brann på fulltid.


Friday April 1, 2022 19:15 - 19:45 CEST
Ormen Lange 3

19:15 CEST

BT: Salget av Bergen Engines
Det startet som en vanlig nyhetssak, om at Rolls-Royce hadde solgt Norges eneste
produsent av skipsmotorer, en hjørnesteinsbedrift med 650 ansatte. Nå minnet det
mer om en spionthriller, og var blitt vinterens store politiske drama. Historiene i BT/E24 handlet om styrtrike oligarker, et topphemmelig spionskip, opprusting av den russiske marinen og en skjult Messenger-dialog mellom en norsk UD-direktør og en Rolls-Royce-topp. Hør journalistene fra BT/E24 fortelle om avsløringene rundt salget av Bergen Engines.

Speakers
avatar for Gerhard Flaaten

Gerhard Flaaten

Journalist, Bergens Tidende og E24
Gerhard Flaaten er økonomijournalist i Bergens Tidende og E24. Har tidligere jobbet i Sysla. Begynte som journalist i 2010, har siden vært innom alle områder unntatt sport.
avatar for Bendik Støren

Bendik Støren

Journalist, Bergens Tidende og E24
Bendik Støren er journalist i Bergens Tidende og E24. Han har tidligere jobbet i Sysla og nyhetsbyrået TDN Direkt, og har skrevet boken "En fot utenfor - historien om EØS-forhandlingene".
avatar for Tron Strand

Tron Strand

Journalist, Bergens Tidende
Tron Strand er journalist ved Bergens Tidendes Oslo-kontor. Han leder også Pressens offentlighetsutvalg.


Friday April 1, 2022 19:15 - 19:45 CEST
Vasholmen

19:15 CEST

Excel 2
Dette er del 2 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist. Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.

Speakers
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs Uppdrag granskning og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, blant dem Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med flere store avsløringer, blant annet Panama, Paradise og Pandora papers samt... Read More →
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, Gota Media
Helena Bengtsson arbeider med datajournalistik i Gota Media, et aviskonsern i sør-Sverige. Hun har tidigere vært redaktør for datajournalistik i SVT i Stockholm, i the Guardian i London og Center for Public Integrity i Washington DC. Hun har fått Stora Journalistpriset to ganger... Read More →


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Rauer

19:15 CEST

Intro: Kom i gang med innsyn
Innsynsbegjæringer gir deg garantert mange nyheter. I denne sesjonen lærer du de mest sentrale reglene om innsyn, og du får en innføring i bruk av eInnsyn-portalen. Du som skal be om innsyn i datasett får også noen råd på veien.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren Sæb... Read More →


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Ildverket

19:15 CEST

Fotoetikk: Ulykker på direkten
Bildene fra Fotball-EM der Christian Eriksen kjemper for livet og hans dyktige lagkamerater favner rundt ham, gjorde dypt inntrykk. I etterkant kom det sterk kritikk blant annet mot NRK (Norsk Rikskringkasting) for å vise bildene istedenfor å gå ut av sendingen. Dette har ført til en debatt om etikk rundt bildebruk i pressen i Norge. Ikke minst gjelder dette sportssendingene, der publikum i alle aldre får alvorlige ulykker uforberedt inn i stua. Til Skup kommer den danske fotografen Lars Rønbøg, som valgte og ikke vise flere av bildene han tok i EM – kampen før nå.  Tidligere fotballspiller, Carl-Erik Torp, opplevde selv hjertestans da han spilte for Brann i en direktesendt TV-kamp i 2011. Under den dramatiske EM-kampen var han NRKs fotballekspert som skulle kommentere hendelsen. Sammen med sportsredaktør i NRK Egil Sundvor debatterer de hvor grensene bør gå for å gå ut av en sending og hvordan man håndterer etikken når ulykken skjer på direkten.

Speakers
avatar for Maria Hasselgård

Maria Hasselgård

Investigative reporter, NRK
Maria Hasselgård is an investigative journalist at NRK - Norwegian Broadcast Corporation and a member of the SKUP board. She is a political scientist with degrees from Oslo, London and Athens.In recent years, she has worked on large data sets and revealed serious misuse of health... Read More →
avatar for Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp

Kommentator, NRK
Ekspertkommentator på NRK siden 2018, som kommenterte kampen der Eriksen falt om. Den tidligere elitespilleren på Brann kjente igjen situasjonen. I en direktesendt fotballkamp mot Sogndal i 2011 falt han selv om og fikk hjertestans. Takket være hjerte-lungeredning og en hjertestarter... Read More →
avatar for Lars Rønbøg

Lars Rønbøg

Fotograf, Getty Images
Den danske fotografen Lars Rønbøg har i mer enn 25 år fotografert toppidrett, fra VM i fotball til Tour de France og håndballmesterskap. I dag leverer han hovedsakelig bilder til verdens største bildebyrå, Getty Images. Han tar også oppdrag for fagblader, firma og offentlige... Read More →
avatar for Egil Sundvor

Egil Sundvor

Sportsredaktør, NRK
Egil Sundvor er sportsredaktør i NRK og har tidligere blant annet jobbet i Strategidivisjonen og vært redaksjonssjef i Dokumentar og samfunn i NRK i fem år. Han har også jobbet med PFU-saker i Norsk presseforbund.


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Ormen Lange 2

19:15 CEST

Panel: Må journalister tie når e-tjenesten sier det?
Den danske etterretningssjefen ble i fjor pågrepet og siktet for å ha lekket hemmelig informasjon. Flere danske journalister er kalt inn til vitneavhør og redaktører i Danmarks største medier er advart mot følgene av å offentliggjøre opplysninger om saker «som offentligheten ikke kjenner innholdet av». Etterretningsmyndighetenes beskjed til mediesjefene er at også dem som formidler opplysninger om rikets sikkerhet risikerer inntil 12 års fengsel. Sjefredaktør Christian Jensen i danske Politiken reagerer kraftig på det han oppfatter som et forsøk på å skremme pressen. Han kommer til SKUP for å dele sine erfaringer. Spørsmålet er om noe lignende vil kunne skje i Norge. Blir norske journalister og redaktører også advart? Hva gjør du når du som journalist vet mer enn e-tjenesten vil at du skal vite, og hvordan er det å jobbe opp mot Forsvaret og de hemmelige tjenestene? Vi sjekker status med både journalistene, redaktørene og juristen.

Moderators
avatar for Frøy Gudbrandsen

Frøy Gudbrandsen

Sjefredaktør, Bergens Tidende
Frøy Gudbrandsen er sjefredaktør i Bergens Tidende og er tidligere politisk redaktør og kommentator. Hun har doktorgrad i sammenlignende politikk.

Speakers
avatar for Eirik Veum

Eirik Veum

Journalist, NRK
Eirik Veum har jobbet som journalist i NRKs nyhetsredaksjon i 20 år og har fulgt Forsvaret, Etterretningstjenesten og spesialstyrkene tett. Han har fått erfare hvor utfordrende det kan være å drive journalistikk inn mot miljøer preget av hemmelighold og når man som journalist... Read More →
avatar for Andreas Bakke Foss

Andreas Bakke Foss

Journalist, Aftenposten
Andreas Bakke Foss er nyhetsjournalist i Aftenposten og tidligere programleder for den daglige nyhetspodkasten Forklart. Han har jobbet i Aftenposten siden 2007 og har deltatt i mange av de største graveprosjektene i mediehuset de siste ti årene. Han ble tildelt Skup-diplom i 2... Read More →
avatar for Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas

Partner, Advokatfirmaet Lund & Co
Jon Wessel-Aas is a Norwegian advocate, admitted to the Supreme Court bar. He specializes in Media Law, Privacy Law, Copyright Law and Civil Rights and Human Rights Law. He is also chair of the Norwegian Bar Association.
avatar for Reidun Kjelling Nybø

Reidun Kjelling Nybø

Generalsekretær, Reidun Kjelling Nybø
Reidun Kjelling Nybø tiltrer stilling som generalsekretær i Norsk Redaktørforening 1. mars. Hun har vært assisterende generalsekretær fra 2013 og har i tillegg erfaring fra ulike redaktørstillinger i Avisa Nordland samt som helsejournalist og nyhetsjournalist i Avisa Nordland... Read More →
avatar for Christian Jensen

Christian Jensen

Sjefredaktør, Politiken
Christian Jensen er sjefredaktør i den danske avisen Politiken. Han har tidligere vært ansvarlig redaktør i Dagbladet Information, og før det nyhetssjef, redaktør og undersøkende journalist i Berlingske Tidende.


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Oseberg

19:15 CEST

50+ lyntips: Bli en digital mestersøker
Vil du lære å kartlegge folk, bedrifter og organisasjoner raskt og effektivt? Eller kan du allerede en del, men er nysgjerrig på noen nye triks? Uansett er denne sesjonen perfekt for deg. Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm avslører sine beste tips til hvordan du kan bli en digital mestersøker.

Speakers
avatar for Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Journalist, Aftenposten
Jan Gunnar Furuly er journalist i Aftenposten og tidligere styreleder i styreleder i SKUP. Han var konferansesjef for Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i 2008 og 2015.
avatar for Trond J. Strøm

Trond J. Strøm

Journalist/researcher, Aftenposten
Trond J. Strøm er journalist og researcher i Aftenpostens gravegruppe. Han har lang erfaring med søk og sammenstilling av informasjon fra offentlige registre, sosiale medier og åpne kilder.


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Mostein

19:15 CEST

The Washington Post: Storming of Congress (English)
The Washington Post’s Visual Forensics team presents its work on the January 6th insurrection at the U.S. Capitol. This session will deconstruct the reporting process and video production for this story and discuss what makes this type of innovative journalism unique. The team will share lessons learned from January 6th coverage as well as help participants brainstorm frameworks and reporting tools for their own visual forensics stories.


Speakers
avatar for Atthar Mirza

Atthar Mirza

Graphics reporter, The Washington Post
Atthar Mirza is an award-winning graphics reporter working with the Visual Forensics team at The Washington Post, specializing in digital modeling, mapping, data visualization and interactive storytelling. As a founding member of the Visual Forensics team, he conceptualized the design... Read More →
avatar for Joyce Sohyun Lee

Joyce Sohyun Lee

Video reporter, The Washington Post
Joyce Sohyun Lee is an award-winning video reporter who launched the The Washington Post's Visual Forensics team with coverage of George Floyd’s murder, introducing a new type of cutting-edge accounability journalism at The Post. She spearheaded the team’s techniques in finding... Read More →
avatar for Elyse Samuels

Elyse Samuels

Video reporter, The Washington Post
Elyse Samuels is an award-winning video reporter for The Washington Post's Visual Forensics team. As a founding member, Samuels adds nuance, clarity and depth to breaking news coverage. Her work has untangled the complex circumstances around the shootings of protesters in Kenosha... Read More →


Friday April 1, 2022 19:15 - 20:15 CEST
Ormen Lange 1

19:45 CEST

Umistelige Mari
Gravejournalistene Lajla Ellingsen og Mari By Rise jobbet tett sammen på flere store avsløringer i tjue år. Like etter at duoen fikk sitt fjerde Skup-diplom i 2018, ble By Rise rammet av alvorlig sykdom. I tiden som fulgte lagde Ellingsen og By Rise podcasten «Umistelige Mari» om yrkesliv, journalistikk og vennskap. Lajla Ellingsen forteller i denne sesjonen om podcasten med og om sin beste venn og makker. Mari By Rise gikk bort i mars 2022.

Speakers
avatar for Lajla Ellingsen

Lajla Ellingsen

Gravesjef, Adresseavisen
Lajla Ellingsen har i en årrekke avdekket kritikkverdige forhold som gravejournalist i tospann med Mari By Rise. Duoen er premiert med fire SKUP-diplomer. Ellingsen er i dag gravesjef i Adresseavisen.


Friday April 1, 2022 19:45 - 20:15 CEST
Vasholmen

19:45 CEST

Dagbladet: En syk skinasjon
Dagbladet har avslørt omfattende forstyrret spiseatferd blant skiungdom, slankepress og alvorlige langtidsskader som følge av spiseforstyrrelser på toppen av norsk langrenn. Ved hjelp av metoder som røntgenundersøkelser, psykologiske tester og svært avanserte hormonprøver dokumenterte teamet bak «En syk skinasjon» omfanget av problemet, fra slutten av 70-tallet og fram til i dag.


Speakers
avatar for Bernt Jakob Oksnes

Bernt Jakob Oksnes

Journalist, Dagbladet
Bernt Jakob Oksnes er journalist i Dagbladet og er kanskje mest kjent for sin feature-journalistikk. Oksnes har mottatt Den Store Journalistprisen to ganger, senest i 2020 for «Glidens Pris». Han har ellers vunnet European Digital Media Awards, britiske Lovie Awards, AIPS Awards... Read More →
avatar for John Rasmussen

John Rasmussen

Journalist, Dagbladet
John Rasmussen har jobbet som journalist i Dagbladet siden august 2000, og er i utgangspunktet tilknyttet sportsavdelingen. I 2020 vant han Den Store Journalistprisen, Skup-diplom, MBL’s «Årets Nasjonale Sportsdekning» og Norske Idrettsleder-veteraners hederspris for sportsjournalistikk... Read More →
avatar for Jorun Gaarder

Jorun Gaarder

Journalist, Dagbladet
Jorun Gaarder har jobbet i Dagbladet i ti år og er utdannet journalist fra Oslo Met i 2011. Var én av tre journalister bak grave-prosjektet Hastevaksinen som i 2021 fikk hederlig omtale i Webby awards i kategorien Best writing. Jorun Gaarder har også vunnet prisen «Årets hjernehelsejournalist... Read More →


Friday April 1, 2022 19:45 - 20:15 CEST
Ormen Lange 3

20:15 CEST

Pause og middag
Friday April 1, 2022 20:15 - 21:30 CEST

21:30 CEST

Late Night Show
Show der gjester og program er hemmelig til det hele starter.

Friday April 1, 2022 21:30 - 23:00 CEST
Oseberg
 
Saturday, April 2
 

09:00 CEST

Denne saken vant den danske SKUP-prisen
I begynnelsen av 2021 begynte Jonas Pröschold å lure på hvorfor sjåførene hos Danmarks største onlinesupermaked Nemlig.com hadde det så travelt. Ved å bruke sosiale medier og rumenske og arabiske tolker fikk han kontakt med en lang rekke sjåfører, som fortalte om ulovlige og farlige arbeidsforhold. De ansatte har ikke tid til å gå på toalettet, og de kan få sparken hvis de ikke pakker kundenes varer hurtig nok. Avssløringene har blant annet ført til at arbeidsforholdene i i store deler av bransjen er blitt forbedret.


Speakers
avatar for Jonas Pröschold

Jonas Pröschold

Journalist, Politiken
Jonas Pröschold er journalist i Politikens forbrukerredaksjon. Her skriver han om digitale tendenser, sosiale medier og hvordan moderne teknologi påvirker folks hverdag, forbruk og arbeidsliv. Han er utdannet fra Danmarks Journalisthøjskole (2013) og har skrevet for flere danske... Read More →


Saturday April 2, 2022 09:00 - 09:30 CEST
Ormen Lange 1

09:00 CEST

Avisa Valdres: Hytteparadokset
Avisa Valdres har søkt svar på de store spørsmålene knyttet til dagens og fremtidens hyttebygging: Hvor havner alle pengene fra hyttebygginga? Har kommunene kontroll? Hvor mye forurenser hyttene?
Bli med på et dypdykk ned i hva hyttebygginga gjør med en region – på godt og vondt.
 Speakers
avatar for Susanne Adensfield

Susanne Adensfield

Frontsjef, Avisa Valdres
Susanne Adensfield er frontsjef og fotograf og har vært ansatt i Avisa Valdres siden 2018.


Saturday April 2, 2022 09:00 - 09:30 CEST
Ormen Lange 3

09:00 CEST

Pivot-taballer i Excel
Pivot-tabeller er et sterkt Excel-verktøy som gjør det mulig å trekke ut nøyaktig de dataene du er ute etter i et stort datasett. Ved noen få tastetrykk kan du f.eks. finne ut hvilke partier som har høyest og lavest alder på kandidatene som står på valglistene.

Speakers
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs Uppdrag granskning og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, blant dem Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med flere store avsløringer, blant annet Panama, Paradise og Pandora papers samt... Read More →
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, Gota Media
Helena Bengtsson arbeider med datajournalistik i Gota Media, et aviskonsern i sør-Sverige. Hun har tidigere vært redaktør for datajournalistik i SVT i Stockholm, i the Guardian i London og Center for Public Integrity i Washington DC. Hun har fått Stora Journalistpriset to ganger... Read More →


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Rauer

09:00 CEST

Innsyn freestyle - få innsyn bortenfor postjournalen
Når du har lært deg å kjøre med postjournalene, kan du lære deg å fly uten dem. Denne sesjonen handler om innsyn freestyle, om dokumenter som ikke finnes i journalen, og innsynsretten brukt mot private aktører.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren Sæb... Read More →


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Ildverket

09:00 CEST

Debatt: Har redaktørene tatt klimakrisen på alvor?
Får en av vår tids største kriser den oppmerksomheten den fortjener i nyhetsdekningen? Hvordan jobber de store mediehusene for å skape engasjement blant leserne om et stoffområde som tradisjonelt ikke har vært en trafikkvinner? Og har de gjort en god nok jobb?

På SKUP tar vi debatten, og redaktørene må svare for sine klimaprioriteringer.

Moderators
avatar for Mona Myklebust

Mona Myklebust

Journalist, NRK
Mona Myklebust jobber i Digital Historiefortelling i Dokumentar og samfunnsavdelingen i NRK og har tidligere vært programleder i Dagsnytt, Nyhetsmorgen og EKKO på P2.

Speakers
avatar for Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Nyhetsredaktør, Aftenposten
Tone Tveøy Strøm-Gundersen har vært nyhetsredaktør i Aftenposten siden 2016. Hun har vært tilknyttet Aftenposten siden 2000 og har bakgrunn som redaksjonssjef, avdelingsleder og journalist. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøyskole og har en mastergrad i media... Read More →
avatar for Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken

Nyhetsredaktør, VG
Tora Bakke Håndlykken er nyhetsredaktør i VG. Hun har bakgrunn blant annet som krimreporter i VG og vant i 2009 SKUP-diplom for en artikkelserie om Norges ukjente nettporno-prins.
avatar for Geir Ramnefjell

Geir Ramnefjell

Politisk redaktør, Dagbladet
Geir Ramnefjell er politisk redaktør i Dagbladet, og har over flere år hatt et særlig blikk på klima- og miljøpolitikk.
avatar for Bjørn Bore

Bjørn Bore

Ansvarlig redaktør, Vårt Land
Bjørn Bore er ansvarlig redaktør i Vårt Land. Han har bakgrunn fra blant annet Dagbladet. 
avatar for Frøy Gudbrandsen

Frøy Gudbrandsen

Sjefredaktør, Bergens Tidende
Frøy Gudbrandsen er sjefredaktør i Bergens Tidende og er tidligere politisk redaktør og kommentator. Hun har doktorgrad i sammenlignende politikk.
avatar for Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Klimajournalist, Vårt Land
Elisabeth Bergskaug er klimajournalist, tilknyttet Vårt land som journalist og vaktsjef. Hun leverer denne våren master om klimajournalistikk og har undersøkt norske mediers klimadekning i valgkampen 2021.


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Oseberg

09:00 CEST

Podcast for dummies
Hva må egentlig til for å lage en podcast? Hvilket utstyr trenger du? Holder det å bruke telefonen til opptak - eller må du kjøpe inn dyrt utstyr? Og når opptakene er gjort: Hvordan skal du fortelle historien?
Askild Matre Aasarød fra VGs podcast-avdeling kommer til SKUP for å fortelle deg alt du må vite dersom du ønsker å komme i gang med podcas

Speakers
avatar for Askild Matre Aasarød

Askild Matre Aasarød

Journalist, VG
Askild Matre Aasarød jobber i VGs podkast-avdeling med lyddokumentarer. Han har tidligere vært med på å startet podkaster blant annet i Morgenbladet og Nasjonalbiblioteket, i tillegg til arbeid i NRK.


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Vasholmen

09:00 CEST

Slik verifiserer du krigsbilder fra Ukraina
Hvordan kan journalister i Norge selv verifisere videoer og bilder fra krigen i Ukraina? Da Russland invaderte nabolandet 24. februar, etablerte Aftenposten en egen gruppe med reportere som jobbet med video- og bildeverifisering. På denne måten kunne de fortløpende dokumentere krigens utvikling og vise hvor det ble gjennomført angrep på sivile mål. Her vil de dele sine erfaringer og vise eksempler og tips.

Speakers
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Nyhetssjef, Aftenposten
Henning Carr Ekroll er nyhetssjef i Aftenposten. Har har jobbet med en rekke graveprosjekter i redaksjonen de sist årene, både som journalist og reportasjeleder. Han har også skrevet bok om offentlig pengebruk. I 2014 fikk han SKUP-diplom for avisens granskning av Forsvarsbyggs... Read More →
avatar for Ole Alexander Saue

Ole Alexander Saue

Aftenposten
Ole Alexander Saue er journalist i Aftenposten siden 2020. Han er utdannet journalist fra University of East London og har bakgrunn fra lokal- og fagmedier.
avatar for Trond J. Strøm

Trond J. Strøm

Journalist/researcher, Aftenposten
Trond J. Strøm er journalist og researcher i Aftenpostens gravegruppe. Han har lang erfaring med søk og sammenstilling av informasjon fra offentlige registre, sosiale medier og åpne kilder.


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Ormen Lange 2

09:00 CEST

Smarter Social Media for Investigative Journalists (English)
This fun, fast-paced session, which has been taught in dozens of newsrooms in more than 25 countries, will provide some big-picture ideas and hands-on, practical tips you can implement right away. Also covered: What's new, what to focus on, what to skip. Here's what WSJ's Walt Mossberg, the most influential tech journalist of our time, wrote: "Sree Sreenivasan is one of the world’s best experts and teachers about how to get the most out of social media. He has a rare combination of knowledge and patience about the subject. I rarely do endorsements, but I recommend Sree highly."

//

Vil du få mest mulig ut av sosiale medier? Lurer du hva som er nytt? Hva som er verdt å ta i bruk og hvordan du skal bruke det? Og ikke minst hva du ikke trenger å bruke tid på? Gjennom en morsom og fartsfylt sesjon skal den amerikanske journalistikkprofessoren og tech-guruen, Sree Sreenivasan, gi deg både en bred innføring og helt konkrete, praktiske tips som du kan ta i bruk i din journalistikk-hverdag umiddelbart.


Speakers
avatar for Sree Sreenivasan

Sree Sreenivasan

Gjesteprofessor, Stony Brook School of Communication and Journalism
Sree Sreenivasan er gjesteprofessor for digital innovasjon ved Stony Brook School of Communication and Journalism i New York. Han driver I tillegg selskapet Digimentors. Sreenivasan har tidligere vært professor i journalistikk ved Columbia University I New York i 20 år. Han har... Read More →


Saturday April 2, 2022 09:00 - 10:00 CEST
Mostein

09:30 CEST

Denne saken fikk den store journalistprisen i Sverige
I den undersøkende podcastserien Gamer får lytteren følge med inn i en verden hvor uvitenhet og manglende interesse fra voksenverdenen har fått fatale konsekvenser. Undersøkelsen identifiserer og avslører nettpedofile, politi og påtalemyndighet holdes ansvarlig for manglende etterforskning og vi får følge med på hvordan et skoleangrep ble planlagt og utført. Reporter Emelie Rosén gjennomgår metodene hun brukte i arbeidet, og hun gir konkrete tips til hvordan metodene kan brukes og utvikles i fremtidige granskinger. Serien ble tildelt Stora journalistpriset i Sverige.
Link til podkastserien: https://sverigesradio.se/grupp/33688

Speakers
avatar for Emelie Rosén

Emelie Rosén

Journalist, Sveriges Radio
Emelie Rosén er en prisbelønnet gravende journalist i  Sveriges Radio, der hun har arbeidet siden 2015. Hennes undersøkelser fokuserer gjerne på spørsmål som gjelder barn og unge, og hun har også utmerket seg i digital resserach når hun har jobbet med økonomisk terrorisme... Read More →


Saturday April 2, 2022 09:30 - 10:00 CEST
Ormen Lange 1

09:30 CEST

VG: Sykehusvarslene
VG har gjennom en serie saker avslørt hvordan alvorlig feilbehandling og dødsfall ikke varsles til Statens helsetilsyn, og hvordan oppfølgingen fra tilsynsmyndighetene i slike saker, har sviktet. Avsløringene har ført til en granskning av hele tilsynsordningen i Norge. 


Speakers
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Mona Grivi Norman undersøkende journalist i VG Dagsorden. Hun har vunnet Skup-prisen, tre Skup-diplom og Den store journalistprisen. 
avatar for Camilla Huuse

Camilla Huuse

Journalist, VG
Camilla Huuse er journalist i nyhetsavdelingen i VG og har jobbet med flere undersøkende prosjekter innen helse.  
avatar for Ronny Berg

Ronny Berg

Journalist, VG
Ronny Berg er journalist i VGs Dagsorden-avdeling. Han har vunnet to Skup-diplom, IR-prisen, diplom i Data-Skup, Schibsted Journalism Awards og for årets featuresak under Medieprisutdelingen.


Saturday April 2, 2022 09:30 - 10:00 CEST
Ormen Lange 3

10:00 CEST

Pause
Saturday April 2, 2022 10:00 - 10:30 CEST

10:30 CEST

Sivilombudet: Slik klager du på innsynsnekt
Sliter du med å få innsyn? I denne sesjonen får du vite alt du trenger om sivilombudet og klageordningen. Du får informasjon om hva du kan klage på og hvordan du går frem. I tillegg vil du få informasjon om hva du kan kreve innsyn i og når forvaltningen kan gjøre unntak, og du får kunnskap om sivilombudets uttalelser og erfaringer knyttet dette.

Speakers
avatar for Andreas Dalaker

Andreas Dalaker

Jurist, Sivilombudet
Andreas Dalaker er jurist og rådgiver hos Sivilombudet, hvor han blant annet jobber med offentlighet og innsyn. Han har tidligere jobbet som advokatfullmektig i advokatfirmaet Glittertind AS.
avatar for Hanne Harlem

Hanne Harlem

Sivilombud
Harlem er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere erfaring som kommuneadvokat i Oslo, advokat hos Regjeringsadvokaten, sjefjurist i Kredittilsynet, advokat og senere assisterende direktør i Norsk Hydro. Innen politikken har hun vært medlem av Oslo bystyre, politisk... Read More →


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:00 CEST
Ildverket

10:30 CEST

Stavanger Aftenblad: Mannen med den tomme graven
Både familie og etterforskere frykter Reidar Sandanger ble drept. Så hvorfor gjorde ikke politiet i to land mer for å finne svar? Da Aftenbladet startet arbeidet med å kartlegge Reidars forsvinning fantes det bare noen få dokumenter om saken i ei mappe hos politiet og i hjembygda Sauda, ikke langt fra Høllandsfossen, lå der ei tom grav med navnet til Reidar Sandanger. Men hvor var Reidar?

Speakers
avatar for Hans Petter Aass

Hans Petter Aass

Stavanger Aftenblad
Hans Petter Aass har jobbet i undersøkende avdelingen i Stavanger Aftenblad i en årrekke, tidligere jobbet han i VG. Han har vunnet Den store journalistprisen, Schibsted Journalism Awards, Skup-diplom og Kulturdepartementets menneskerettspris for for prosjekter i Aftenbladet. Aass... Read More →
avatar for Rune Vandvik

Rune Vandvik

Lyd- og videojournalist, Stavanger Aftenblad
Rune Vandvik er lyd- og videojournalist i Stavanger Aftenblad og har deltatt i flere av mediehusets prisvinnende dokumentarprosjekter, blant annet «Glassjenta» og «Kampen-saken». Jobber nå mest som podkast-produsent.


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:00 CEST
Vasholmen

10:30 CEST

Adressa: Slik kartla vi 240.000 psykiatrioppdrag i politiet
Ved å søke innsyn i hele landets politioperative tjeneste kunne Adresseavisen kartlegge og analysere over 240 000 psykiatrioppdrag de siste fem årene. Tallene avdekket en enorm økning som bekymrer. Flere av de involverte var også dømt for drap eller drapsforsøk. Avisen ba derfor alle tingretter i Norge om samtlige draps- og drapsforsøksdommer i samme tidsperiode. I stedet for å gå gjennom nesten 200 dommer manuelt, bygde dei en robot som brukte sekunder på samme jobb. Igjen viste tallene en økning, og at litt over halvparten var utført av personer med bakgrunn i psykiatrien. På Skup forteller Adresseavisens journalister om hvordan de jobbet med å analysere flere hundre innsynsbegjæringer og psykiatrioppdrag.

Speakers
avatar for Elise Rønningen

Elise Rønningen

Journalist, Adresseavisen
Elise Rønningen har en bachelor i journalistikk fra Høyskolen Kristiania. De siste to årene har hun vært journalist ved Dagsorden-avdelingen i Adresseavisen, etter to år som vikar på ulike avdelinger. Hun studerer nå master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i... Read More →
avatar for Karoline Ulvnes

Karoline Ulvnes

Journalist, Adresseavisen
Karoline Ulvnes har en bachelor i journalistikk fra Nord universitet, og har studert medievitenskap og retorikk ved NTNU. Hun har tidligere jobbet i Avisa Nordland. I 2019 begynte hun i Adresseavisen, og har de siste to årene vært fast på nyhetsavdelingen.
avatar for Agne Ødegaard

Agne Ødegaard

Utvikler, Adresseavisen
Agne Ødegaard har drevet med koding siden han var 14 år og har en bachelorgrad i webutvikling ved NTNU i Gjøvik. Siden 2017 har han jobbet i utviklingsavdelingen i redaksjonen i Adresseavisen.


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:00 CEST
Ormen Lange 3

10:30 CEST

Løsningen på ti vanlige Excel-problemer
Du kan grunnleggende Excel, men rett som det er står du fast på et problem. To av Sveriges fremste datajournalister har skreddersydd undervisningen for akkurat denne gruppen under tittelen "10 vanliga Excel-problem och hur du löser dem”.

Speakers
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs Uppdrag granskning og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, blant dem Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med flere store avsløringer, blant annet Panama, Paradise og Pandora papers samt... Read More →
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, Gota Media
Helena Bengtsson arbeider med datajournalistik i Gota Media, et aviskonsern i sør-Sverige. Hun har tidigere vært redaktør for datajournalistik i SVT i Stockholm, i the Guardian i London og Center for Public Integrity i Washington DC. Hun har fått Stora Journalistpriset to ganger... Read More →


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:30 CEST
Rauer

10:30 CEST

Norges beste vitenskapsformidlere: Lær matte og forstå statistikk!
Vil du bli bedre i enkel prosentregning og høre forskjellen på prosent og prosentpoeng?  
I denne korte mattetimen gir superlærer Håvard Tjora deg sine hemmelige triks. Jo Røislien tar over og hjelper oss til å forstå statistikk. I denne mattetimen lærer du flere års mattepensum med enkle grep på en time av to av Norges beste vitenskapsformidlere.


Speakers
avatar for Jo Røislien

Jo Røislien

Forskningsformidler
Jo Røislien en av Norges mest profilerte forsknings- og vitenskapsformidlere. Han har skrevet manus og vært programleder for vitenskapsserier som Siffer (2011) og Kampen om livet (2017) på NRK1, og var tidenes første norske programleder på Discovery Channel. Han har skrevet flere... Read More →
avatar for Håvard Tjora

Håvard Tjora

Kagge forlag, Forfatter
Håvard Tjora ble kjent som superlærer etter dokumentarserien Blanke ark, som første gang ble sendt i 2009 på TV-Norge. I serien hjelper han ungdommer som henger etter i skoleutviklinga til gode prestasjoner. Siden den gang har han gitt ut seks bøker. Boka  "Mattemagi" (Kagge... Read More →


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:30 CEST
Ormen Lange 2

10:30 CEST

How to cover climate change from Amazonas (English)
Brazil holds about 60 percent of the Amazon, the largest tropical forest in the world. After some years of reduction, deforestation is on the rise again, increasing as much as 22 percent in 2021, the highest level since 2006. What is driving deforestation? Is the Norway-sponsored Amazon Fund working? What are the main misconceptions about the region? And what methods can you as a journalist use to ensure that your reporting about what is really going on in the Amazon is truthful and independent?

Speakers
avatar for Fabiano Maisonnave

Fabiano Maisonnave

Amazon correspondent, Folha de S.Paulo
Fabiano Maisonnave is the Amazon correspondent for Folha de S.Paulo, Brazil's most influential newspaper. A 2016 Nieman Fellow, he also has served as the paper’s correspondent in Washington, Caracas, and Beijing and has reported from over 30 countries.


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:30 CEST
Ormen Lange 1

10:30 CEST

Gutterom og pendlerboliger
Barne-og familieminister Kjell Ingolf Ropstad hadde etablert seg i Oslo med kone og to barn. Men på papiret bodde han fremdeles hjemme på gutterommet hos foreldrene på Sørlandet. Aftenpostens avsløringer slo ned som en bombe høsten 2021. Og det var ikke bare Ropstad som hadde nytt godt av rause ordninger. Journalistene fra Aftenposten forteller om arbeidet med en av fjorårets største nyhetssaker. Journalister fra Adresseavisen kommer også for å fortelle om arbeidet med stortingspresidentens hybel. VGs team deler sine metoder bak saken om Hadia Tajik.

Speakers
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Gravejournalist, Aftenposten
Nina Selbo Torset er styreleder i SKUP, gravejournalist i Aftenposten og medlem av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Hun har de siste årene vært sentral i flere store graveprosjekter i Aftenposten og har særlig kompetanse på datastøttede metoder.
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Gravejournalist, Aftenposten
Vegard Venli jobber i Aftenpostens gravegruppe. Har bakgrunn fra Varingen, Kommunal Rapport, Dagbladet og NRK. Han har spesialisert seg på bruk av datastøttede verktøy og juss som metode i journalistikken. Medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2009.
avatar for Lajla Ellingsen

Lajla Ellingsen

Gravesjef, Adresseavisen
Lajla Ellingsen har i en årrekke avdekket kritikkverdige forhold som gravejournalist i tospann med Mari By Rise. Duoen er premiert med fire SKUP-diplomer. Ellingsen er i dag gravesjef i Adresseavisen.
avatar for Margrete Konstad

Margrete Konstad

Journalist, Adresseavisen
Margrete Konstad er journalist i Adresseavisen. Hun er utdannet statsviter, jobber mest med politikk. og begynte i Adresseavisen under pandemien. Tidligere har hun vært i Trønder-Avisa og NRK Nyheter.
avatar for Martin S. Folkvord

Martin S. Folkvord

Journalist, VG
Martin S. Folkvord har jobbet i VG siden 2019. Han har ar tidligere vært tilknyttet VG-sporten og jobber nå i avisens Dagsorden-avdeling.
avatar for Eiliv Frich Flydal

Eiliv Frich Flydal

Journalist, VG
Eiliv Frich Flydal jobber med undersøkende journalistikk i VG og er tilknyttet Politisk avdeling.


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:30 CEST
Oseberg

10:30 CEST

So you think you can Google (English)
Det er kunnskap om de små, detaljerte søketeknikkene som avgjør om du finner det du leter etter på nettet. Gjennom eksemper viser Henk van Ess hvordan en rekke ulike teknikker, og kombinasjonen av disse, fører til målet.

Speakers
avatar for Henk van Ess

Henk van Ess

Independent
Dutch born Henk van Ess is obsessed by finding news in data.  European  media houses, like Axel Springer, Persgroep, European Broadcasting Union  and Schibsted love his literal and lateral thinking and hire Henk on a  regular basis to spill his secrets. He rarely appears in public... Read More →


Saturday April 2, 2022 10:30 - 11:30 CEST
Mostein

11:00 CEST

Riksrevisjonens ukjente innsynstips
Riksrevisjonen har de siste årene avdekket store mangler ved arkiveringen og journalføringen i departementer og statlige etater. Knut Aarhus fra Riksrevisjonen vil på Skup presentere noen av hovedfunnene. Han vil også dele kunnskap om forvaltningens arkivsystemer, og gi tips om hvordan du kan bruke dette til å gjøre innsynsbegjæringene mer effektive.

Speakers
avatar for Knut Aarhus

Knut Aarhus

Spesialrådgiver, Riksrevisjonen
Knut Aarhus er spesialrådgiver i Riksrevisjonen, der han har jobbet siden 2000. Han har ledet forvaltningsrevisjoner av bl.a. arkivering og åpenhet i staten, norsk bistand, Forsvarets anskaffelse av NH90-helikoptre og norsk våpeneksport.


Saturday April 2, 2022 11:00 - 11:30 CEST
Ildverket

11:00 CEST

Hele Historien: Quislings koffert
Med en koffert i hånda, reiste Vidkun Quisling i smug til Adolf Hitler i desember 1939 - og satte ham på ideen om å ta landet vårt. Åtti år senere får Trude tilslag på den samme kofferten på auksjon - og legger ut på en krevende reise, både inn i nazismen og podkast-formatet. Trude Lorentzen og Sindre Leganger forteller om hvordan de satte lytterrekord i Norge med historien om kofferten og livet til Norges største landsforræder. 

Speakers
avatar for Sindre Leganger

Sindre Leganger

Journalist, Svarttrost
Sindre Leganger er en av Norges fremste podkastjournalister, med prosjekter som «Uløst», «Dukkemannen» og «Quislings koffert» på CV’en. Han har vunnet Prix Radio en rekke ganger og ble i 2017 kåret til årets frilanser. I dag jobber han for produksjonsselskapet Svarttr... Read More →
avatar for Trude Lorentzen

Trude Lorentzen

Journalist, NRK
Trude Lorentzen jobber som graver og historieforteller i NRK. Hun er vinner av Den store journalistprisen og NTBs språkpris og har satt lytterrekord med debutpodkasten «Quislings koffert». Til sammen er nazifortellingen hennes nå blitt hørt og lest over 2 millioner ganger. Ingen... Read More →


Saturday April 2, 2022 11:00 - 11:30 CEST
Vasholmen

11:00 CEST

VG: «Dukkemannen» og Grenseløs terapi
VG har gjennom podkasten «Dukkemannen» og artikkelserien Grenseløs terapi avslørt en av norgeshistoriens verste serieovergripere – psykolog Sverre Varhaug. Journalistene har sporet opp ukjente ofre, avslørt at overgrepsdømte behandlere i dag får fortsette i jobben sin og avdekket omfattende systemsvikt begått av helsemyndighetene. Prosjektet har ført til nasjonale granskinger og oppreisning til ofre.

Speakers
avatar for Monica Flatabø

Monica Flatabø

Journalist, VG
Monica Flatabø er journalist i VGs featureavdeling siden 2015. De to siste årene har hun jobbet i VGs gravegruppe med podkasten «Dukkemannen» og artikkelserien Grenseløs terapi.
avatar for Ane Muladal

Ane Muladal

Journalist, VG
Ane Muladal er journalist i VGs gravegruppe siden 2020. Hun har bakgrunn fra Dagbladet og NRK, hvor hun også har jobbet med undersøkende prosjekter.
avatar for Bjørnar Tommelstad

Bjørnar Tommelstad

Journalist, VG
Bjørnar Tommelstad er journalist i VGs gravegruppe siden 2016. Han har bakgrunn som krimjournalist i VG, hvor han har jobbet siden 2007.


Saturday April 2, 2022 11:00 - 11:30 CEST
Ormen Lange 3

11:30 CEST

Pause
Saturday April 2, 2022 11:30 - 12:00 CEST

12:00 CEST

«Noen å hate»: Hvordan grave i podkastform?
Ti år etter rosetogene finnes det en subkultur på nettet hvor unge høyreekstremister hyller Breivik og andre massemordere som “helgener”. Med podkastserien Noen å hate går Aftenposten inn i dette miljøet og viser hvordan en ung norsk mann som Philip Manshaus kunne bli selvradikalisert på nett. For redaksjonen bak var det store spørsmålet: Hvordan konvertere et graveprosjekt på 8000 filer til en engasjerende podkastserie?


Speakers
avatar for Trond J. Strøm

Trond J. Strøm

Journalist/researcher, Aftenposten
Trond J. Strøm er journalist og researcher i Aftenpostens gravegruppe. Han har lang erfaring med søk og sammenstilling av informasjon fra offentlige registre, sosiale medier og åpne kilder.
avatar for Mari Lund Wictorsen

Mari Lund Wictorsen

Journalist, Aftenposten
Mari Lund Wictorsen er featurejournalist i A-magasinet i Aftenposten. I 2021 var hun forteller og reporter i podkastdokumentaren Noen å hate.
avatar for Peter Daatland

Peter Daatland

Podcastprodusent, Aftenposten
Peter Daatland er podkastprodusent i Aftenposten. Han har jobbet med dokumentarserier som Noen å hate, Vandreren og Kvinden med den tunge kuffert.


Saturday April 2, 2022 12:00 - 12:30 CEST
Vasholmen

12:00 CEST

Adressa: Koronasøknaden som ble politisak
I november 2020 søkte Sommerfæstivalen AS om 960 000 kroner i kompensasjon for avlyst festival. Ifølge søknaden skulle festivalen ha blitt arrangert i september samme år. I januar 2021 ble summen innvilget i sin helhet. Kom og hør hva Joakim Slettebak Wangen fra Adresseavisen fant ut om den omtalte festivalen og hvordan det hele endte med politianmeldelse.

Speakers
avatar for Joakim Slettebak Wangen

Joakim Slettebak Wangen

Journalist, Adresseavisen
Joakim Slettebak Wangen har jobbet i Adresseavisen siden 2011. Etter å ha vært innom de fleste avdelingene på huset ble han en del av kulturredaksjonen i 2018. De siste par årene har han hatt spesielt fokus på støtteordningene for kulturlivet og pandemiens påvirkning på m... Read More →


Saturday April 2, 2022 12:00 - 12:30 CEST
Ormen Lange 3

12:00 CEST

Kombiner to datasett med Excel
Lær deg å kombinere to ulike datasett med Excel - finn hvilke rader som finnes i begge tabeller. Med look-up kan du koble to datasett, nesten som om det skulle ha vært en relasjonsdatabase.Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, Gota Media
Helena Bengtsson arbeider med datajournalistik i Gota Media, et aviskonsern i sør-Sverige. Hun har tidigere vært redaktør for datajournalistik i SVT i Stockholm, i the Guardian i London og Center for Public Integrity i Washington DC. Hun har fått Stora Journalistpriset to ganger... Read More →
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs Uppdrag granskning og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, blant dem Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med flere store avsløringer, blant annet Panama, Paradise og Pandora papers samt... Read More →


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Rauer

12:00 CEST

Politi, helse, miljø og Stortinget: Slik får du innsyn
I denne timen får du informasjon om hvordan du søker om innsyn på Stortinget, innen miljø, helse og politi/rettsvesen.
* Kritisk miljøjournalistikk blir stadig viktigere. Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag gir et lynkurs i hvordan journalister kan få innsyn i private virksomheter med bruk av miljøinformasjonsloven.
Nyrud satt i lovutvalget som fremmet forslaget om loven, og er i dag medlem av Miljøklagenemnda.
* Vegard Venli viser hvordan Aftenposten har søkt innsyn på Storinget under arbeidet med stortingsavsløringene. Her lærer du om muligheter og begrensninger.
* Camilla Huuse viser hvordan du kan få kontakt med anonyme pasienter og ulike metoder for søke innsyn i saker som omhandler feilbehandling og skader på norske sykehus.
* Kenneth Fossheim og Magnus Braaten fra TV 2 lærer bort sine beste triks for hva man kan be om innsyn fra hos politi og rettsvesen.Speakers
avatar for Kenneth Fossheim

Kenneth Fossheim

Journalist, TV 2
Kenneth Fossheim er krimjournalist i TV 2. I 2021 han ut boken Lørenskog-mysteriet med kollega Magnus Braaten. Samme år var han programleder for dokumentarserien Forsvinningen på Lørenskog. Fossheim har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus.
avatar for Magnus Braaten

Magnus Braaten

Journalist, TV 2
Magnus Braaten er krimjournalist i TV 2. Han har tidligere jobbet i VG og NTB. I 2021 ga han ut boken Lørenskog-mysteriet med kollega Kenneth Fossheim. Braaten har en bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus.
avatar for Camilla Huuse

Camilla Huuse

Journalist, VG
Camilla Huuse er journalist i nyhetsavdelingen i VG og har jobbet med flere undersøkende prosjekter innen helse.  
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Gravejournalist, Aftenposten
Vegard Venli jobber i Aftenpostens gravegruppe. Har bakgrunn fra Varingen, Kommunal Rapport, Dagbladet og NRK. Han har spesialisert seg på bruk av datastøttede verktøy og juss som metode i journalistikken. Medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2009.
avatar for Ina Lindahl Nyrud

Ina Lindahl Nyrud

Advokat, Norsk Journalistlag
Ina Lindahl Nyrud er medierettsadvokat i Norsk Journalistlag, og har skrevet lærebok om pressens kildevern. Hun har tidligere arbeidet i Norsk Presseforbund og medieavdelingen i Advokatfirmaet Hjort.          


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Ildverket

12:00 CEST

Avoiding burnout: a challenge for investigative reporters (English)
Are you exhausted by back-to-back ZOOM calls? Are you having trouble focusing on your work since the pandemic started? Do you feel like your work-life balance is broken? Investigative journalist, digital wellness expert and cofounder of The Self-Investigation Mar Cabra will share practical tips on how to establish digital boundaries to be more effective and minimize overwhelm in these unpredictable times. She knows from experience the effects of badly handled hyperconnectivity, as it led her to burn out after the Panama Papers investigation.


Speakers
avatar for Mar Cabra

Mar Cabra

Co-founder, The Self-Investigation,
Mar Cabra is the co-founder of The Self-Investigation, a foundation that provides a variety of services aimed at improving media professionals’ well-being. She is a Pulitzer prize-winning journalist with more than 15 years experience in the profession –most of it working remotely. She led the technology and data work for the Panama P... Read More →


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Ormen Lange 2

12:00 CEST

Informasjonskrig i Russland og Vestens sensur
Den nye medieloven i Russland gjør det straffbart å publisere det myndighetene regner som falske nyheter. Journalister og utgivere kan få opptil 15 års fengsel for å skrive at Russlands invasjon av Urkaina er en krigshandling. Dette har ført til at mange utenlandske mediehus har trukket seg ut av Russland. Samtidig er en rekke uavhengige mediehus i nabolandet vårt blitt tvunget til å stenge. Hvordan bør norske mediehus forholde seg til den nye medieloven? Hva kan vi gjøre for å støtte våre kolleger i Russland? Og er det riktig å sensurere russiske medier som er med på å spre Putins propaganda?

Moderators
avatar for Kristoffer Rønneberg

Kristoffer Rønneberg

Utenriksjournalist, Aftenposten
Kristoffer Rønneberg er utenriksjournalist i Aftenposten og medlem av SKUP-styret.

Speakers
avatar for Stian Eisenträger

Stian Eisenträger

Ansvarlig redaktør, Forsvarets forum
Stian Eisenträger er ansvarlig redaktør i fagmediet Forsvarets forum. Han har redaksjonell bakgrunn fra VG, hvor han mellom 2007 og 2020 hadde ulike roller som journalist og redaksjonell leder, blant annet utenriksjournalist, nyhetsleder og fungerende utenrikssjef. Eisenträger... Read More →
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Investigate Europe
Amund Trellevik (38), journalist i Nordlys og leder for journalistnettverket Barents Press Norge. Har jobbet med og i Russland i 15 år. Bakgrunn fra flere mediehus og har også jobbet med menneskerettigheter i Human Rights House Foundation.
avatar for Helje Solberg

Helje Solberg

Nyhetsdirektør, NRK
Helje Solberg er nyhetsdirektør i NRK. Hun har tidligere jobbet som journalist, politisk redaktør, leder for politisk avdeling og nyhetsredaktør i VG, og administrerende direktør/redaktør for VGTV.Helje er cand mag. med fagene statsvitenskap, russisk og sosialantropologi, samt... Read More →
avatar for Helene Skjeggestad

Helene Skjeggestad

Utenriksjournalist, Aftenposten
Helene Skjeggestad er utenriksjournalist i Aftenposten. I perioden 2019-2021 var hun avisens korrespondent i Russland.


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Ormen Lange 1

12:00 CEST

Krimpodden spesial: Mediene og justismord
Hvorfor avdekker norske journalister så få justismord?
I boken Drapene i Baneheia. To historier. Én sannhet hevdet forfatter Bjørn Olav Jahr at Viggo Kristiansen var uskyldig og utsatt for et justismord. Jahrs påstand vekket sterke reaksjoner - men i fjor besluttet Gjenopptakelseskommisjonen at saken skal opp på nytt. I boken Hvem drepte Birgitte Tengs skriver samme forfatter om mannen i 50-årene som politiet nå har pågrepet.Hvorfor var det en enkeltforfatter - og ikke store mediehus som gikk inn og stilte spørsmål i disse sakene? Kunne en journalist ha fått sin mening på trykk - slik Jahr gjorde i Baneheia-boka? Hindrer presseetikken oss i å avdekke justismord? På SKUP tar Krimpodden debatten et steg videre.

Speakers
avatar for Hans Petter Aass

Hans Petter Aass

Stavanger Aftenblad
Hans Petter Aass har jobbet i undersøkende avdelingen i Stavanger Aftenblad i en årrekke, tidligere jobbet han i VG. Han har vunnet Den store journalistprisen, Schibsted Journalism Awards, Skup-diplom og Kulturdepartementets menneskerettspris for for prosjekter i Aftenbladet. Aass... Read More →
avatar for Karianne Solbrække

Karianne Solbrække

Nyhetsredaktør, TV 2
Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2. Hun har tidligere vært redaktør for God morgen Norge og reporter i samme kanal. Før det jobbet Solbrække som journalist i Dagbladet, BA og Rakkestad Avis.
avatar for Bjørn Olav Jahr

Bjørn Olav Jahr

Forfatter
Bjørn Olav Jahr er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet, og har arbeidet som journalist i Kapital, Dagbladet og Memo. I 2003 vant han SKUP-prisen for opprullingen av Finance Credit-saken. Jahr har utgitt fem bøker, deriblant Hvem drepte Birgitte Tengs? (Gyldendal, 2015) og... Read More →
avatar for Tor-Erling Thømt Ruud

Tor-Erling Thømt Ruud

Programleder, VG
Tor-Erling Thømt Ruud er programleder i Krimpodden i VG. Thømt Ruud står bak podkast-suksessene Uløst 1 og 2 om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen av Therese Johannessen. Har jobbet i VG siden 2008, før det med radio NRK
avatar for Øystein Milli

Øystein Milli

Krimkommentator, VG
Øystein Milli er krimkommentator i VG og fast inventar i Krimpodden. Han har vært krimreporter og nyhetssjef i VG siden 2001. I tillegg var han programleder for NRK-serien “Gåten Orderud” og har skrevet boken “Orderud. Avhørene. Løgnene. De nye sporene.”


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Oseberg

12:00 CEST

Geojournalism: how to use satellite imagery to verify information and uncover new stories
This presentation takes journalists and analysts through the basics of satellite imagery, geographical data, and using imagery in storytelling to verify information and make new findings. The main fields attendees will learn in this session is: how do image-based investigations look in a story, what data is available and how can we actually use satellite imagery and geospatial information to boost our investigative and newsroom capacity.

Speakers
avatar for Benjamin Strick

Benjamin Strick

Open source investigator, BBC
Benjamin Strick is a digital investigator and is the Director of Investigations for both the Centre for Information Resilience and Myanmar Witness. Ben was previously an open source investigator with BBC Africa Eye, is a Bellingcat contributor and co-founder of Ocelli Project. In 2021 he was aw... Read More →


Saturday April 2, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Mostein

12:30 CEST

VG: Fostersønnen
VG avslørte hvordan barnevernet anmeldte en mann i privat barnevern for seksuelle overgrep, men likevel fortsatte å kjøpe tjenester fra ham for mer enn 90 millioner kroner. Historien ble fortalt både i tekst - og i podkastserien «Fostersønnen», der tvillingbroren til avdøde Amir forteller guttens historie. På SKUP deler Martin Folkvord og Askild Matre Aasarød sine erfaringer med å jobbe med en podcast, samtidig som man graver.

Speakers
avatar for Askild Matre Aasarød

Askild Matre Aasarød

Journalist, VG
Askild Matre Aasarød jobber i VGs podkast-avdeling med lyddokumentarer. Han har tidligere vært med på å startet podkaster blant annet i Morgenbladet og Nasjonalbiblioteket, i tillegg til arbeid i NRK.
avatar for Martin S. Folkvord

Martin S. Folkvord

Journalist, VG
Martin S. Folkvord har jobbet i VG siden 2019. Har tidligere vært tilknyttet VG-Sporten, jobber nå i avisens Dagsorden-avdeling.


Saturday April 2, 2022 12:30 - 13:00 CEST
Vasholmen

12:30 CEST

E24: Hvor havnet korona-krisemilliardene?
12. mars 2020 stengte Norge ned, og vi gikk inn i en av de største økonomiske krisene i historien. Pengene skulle bidra til å dekke faste, uunngåelige kostnader hos kriserammede bedrifter. E24 har gjennom dataarbeid, analyser og flere hundre tusen linjer med offentlige data undersøkt hvor milliardene tok veien.

Speakers
avatar for Hans Jørgen Ro

Hans Jørgen Ro

Utvikler, E24
Hans Jørgen Ro er utdannet elektronikkingeniør og fotograf, og har jobbet flere år med webutvikling i større og mindre prosjekter. Han startet som redaksjonell utvikler i E24 mot slutten av 2020, og har jobbet med dataanalyse, visualisering og historiefortelling.
avatar for Sofie Amalie Hoff Fraser

Sofie Amalie Hoff Fraser

Journalist, E24
Sofie Amalie Hoff Fraser er gravejournalist i E24 og har jobbet her siden april 2020. Har bakgrunn fra krimgruppen og dagsordenavdelingen i VG. Jobbet med Helsereformens konsekvenser, prosjekter om svindel, fremtidsfullmakter og nå sist med coronastøtten til bedrifter.


Saturday April 2, 2022 12:30 - 13:00 CEST
Ormen Lange 3

13:00 CEST

Lunsj
Saturday April 2, 2022 13:00 - 14:00 CEST

14:00 CEST

Beskytt deg selv og kildene dine mot overvåkning
I denne sesjonen lærer du gjennom praktiske eksempler fra saker hvordan du kan og skal beskytte kildene dine fra overvåkning eller lekkasje av opplysninger fra digitale enheter

Speakers
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalilst, E24
Jonas Alsaker Vikan er journalist i E24 og har tidligere vært journalist i Adresseavisen. Han er nestleder i SKUP-styret.
avatar for Runa Sandvik

Runa Sandvik

Sikkerhetsekspert, Frilans
Runa Sandvik har i mer enn ti år arbeidet med hvordan journalister og andre kan beskytte seg selv (og kildene) ved bruk av digital kommunikasjon, først i the Tor Project og Freedom of the Press Foundation, så i New York Times. I denne sesjonen ser vi nærmere på prosesser og verktøy... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:00 - 14:30 CEST
Rauer

14:00 CEST

Statsregnskapet: Et nyttig verktøy for journalister
Statsregnskapet.no er en unik kunnskapskilde for enhver som er interessert i offentlig forvaltning. På statsregnskapet.no finner du svaret på spørsmål av typen: Hvilke formål brukte staten mest penger på? Hvor mye brukte staten på lønn, vikarer, konsulenter? Hvem brukte mest (og minst) på konsulenter, vikarer, overtid, IKT, reiser … ?

I denne sesjonen får du lære hvordan statsregnskapet.no er bygd opp og hvordan du kan enkelt kan bruke statsregnskapet.no til å finne fakta om statens og statlige virksomheters inntekter og utgifter. Du får også lære hvordan du kan sammenlikne nøkkeltall og regnskapstall for virksomhetene samt bevilgninger og regnskapstall per kapittel og post.


Speakers
avatar for John André Jakobsen

John André Jakobsen

Seniorrådgiver,, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
John André Jakobsen er seniorrådgiver i Direktoratet for økonomistyring og jobber blant annet med bruk av økonomiske data i etats- og virksomhetsstyring. Han er siviløkonom og Executive Master of Management fra Handelshøyskolen BI.  


Saturday April 2, 2022 14:00 - 14:30 CEST
Vasholmen

14:00 CEST

RB: Dokumentjakt i skredgropa
Med landets største kvikkleireskred i moderne tid startet Romerikes Blad et omfattende gravearbeid, samtidig som den løpende nyhetsdekningen pågikk for fullt. På foredraget får du høre hvordan Romerikes Blad som lokalavis brukte undersøkende journalistikk og for dem helt nye metoder i jakten på årsaken til skredet.

Speakers
avatar for Martin Holterhuset

Martin Holterhuset

Journalist, Romerikes Blad
Martin Holterhuset har jobbet som journalist siden tenårene og ble fast ansatt i Romerikes Blad i 2010. Han jobbet som sportsjournalist til og med 2019 og er i dag nyhetsjournalist og en av flere journalister i RBs Dagsorden-gruppe, hvor dekningen av skredet har vært en viktig del... Read More →
avatar for Bjørn Ivar Bergerud

Bjørn Ivar Bergerud

Avdelingsleder, Romerikes Blad
Bjørn Ivar Bergerud har jobbet som journalist siden begynnelsen av 20-årene. Mesteparten av karrieren har vært i lokalavisa Indre Akershus Blad - først som journalist og deretter som nyhetsleder i en årrekke. I 2019 ble han tilsatt som leder av Romerikes Blads byavis MittLillestrøm... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:00 - 14:30 CEST
Ormen Lange 3

14:00 CEST

22. juli: Advarsel! Sterke bilder
I en todelt sesjon diskuterer vi presseetikk og publisering av sterke bilder knyttet til terrorangrepene 22. juli 2011. Den svenske fotografen Niclas Hammarström tok bilder av ofrene på Utøya, men bildene ble aldri trykket av norske medier. Var det et riktig valg? Ti år senere valgte noen redaktører å sende direktebilder fra terroristens propaganda i rettssalen. Hvorfor gjorde de det? Hvilke konsekvenser får redaktørenes bildevalg for ettertiden? På SKUP møtes Hammarström og redaktørene til debatt.

NB! I starten av denne sesjonen vil Hammarström vise flere upubliserte bilder fra Utøya. 

Moderators
avatar for Håkon Haugsbø

Håkon Haugsbø

Håkon Haugsbø er en mangeårig profilert journalist i NRK, mest kjent for sine programlederroller i Forbrukerinspektørene og Brennpunkt. Han har også jobbet i Dagsrevyen i en årrekke. Etter fem år som kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp startet Haugsbø eget produksjonsselskap... Read More →

Speakers
avatar for Karianne Solbrække

Karianne Solbrække

Nyhetsredaktør, TV 2
Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2. Hun har tidligere vært redaktør for God morgen Norge og reporter i samme kanal. Før det jobbet Solbrække som journalist i Dagbladet, BA og Rakkestad Avis.
avatar for Gard Steiro

Gard Steiro

Ansvarlig redaktør, VG
Gard Steiro er ansvarlig redaktør og direktør i VG. Han kom til mediehuset som nyhetsredaktør i 2015. Tidligere hadde Steiro ulike lederroller i Bergens Tidende. Han var leder for nyhetsavdelingen, nyhetsredaktør, og fra 2012 sjefredaktør i Vestlandets storavis. Under Steiros... Read More →
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Seniorrådgiver, Norsk Redaktørforening
Arne Jensen er seniorrådgiver i Norsk Redaktørforening, og var før det generalsekretær (2013-2022) og assisterende generalsekretær (2003-2013) samme sted. Har bakgrunn som journalist fra Dalane Tidende i Egersund og Sandefjords Blad, nyhetsredaktør i Moss Avis, organisasjonssekretær... Read More →
avatar for Niclas Hammarström

Niclas Hammarström

Fotograf
Niclas Hammarström, is a Swedish photojournalist working on long-term documentary projects and news around the world. Niclas has a particular interest in war and its humanitarian consequences. His assignments has won several international awards, including two World Press Photo awards... Read More →
avatar for Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Nyhetsredaktør, Aftenposten
Tone Tveøy Strøm-Gundersen har vært nyhetsredaktør i Aftenposten siden 2016. Hun har vært tilknyttet Aftenposten siden 2000 og har bakgrunn som redaksjonssjef, avdelingsleder og journalist. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøyskole og har en mastergrad i media... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:00 - 15:00 CEST
Oseberg

14:00 CEST

Mangfoldets pris
Det finnes en merkostnad flerkulturelle journalister gjerne må betale fordi de er journalister. De må gjøre et følelsesmessig tilleggsarbeid andre journalister stort sett ikke trenger å få forholde seg til på samme måte.  Det handler både om rasismen de møter fra lesere i sosiale medier. Og det handler hetsen og utestengelsen de møter fra "egne" miljøer.

Tør de å fortelle kolleger om hva de føler og hvordan de har det? Eller er de redd for å fremstå pysete? Redd for å miste "oppdrag" og journalistiske områder fordi de ikke "tåler" det?

Moderators
avatar for Kadafi Zaman

Kadafi Zaman

TV 2
Kadafi Zaman er nyhetsreporter i TV 2. Han er også en av programlederne i dokumentarserien "Norge bak fasaden".

Speakers
avatar for Abdirahman Hassan

Abdirahman Hassan

Journalist, Aftenposten
Abdirahman Hassan er debattjournalist i Aftenpostens Oslo-redaksjon. Han har tidligere jobbet i VG og Vårt Land.
avatar for Xueqi Pang

Xueqi Pang

Journalist og fotograf, VG
Xueqi Pang er ansatt i avdeling Z i VG, og har skrevet en rekke saker om unge flerkulturelle. Hun har tidligere jobbet for en rekke andre medier som NRK P3 og Vårt Land.
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

VG
Shazia Majid er kommentator og journalist i VG. I 2020 vant hun og VG-kolleger SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Hun har tidligere vunnet to SKUP-diplomer. I 2017 for «Bistandsmillionene» og i 2018 for «Barnevernsmilliardene». Hun er forfatter av den prisvinnende... Read More →
avatar for Yohan Shanmugaratnam

Yohan Shanmugaratnam

Klassekampen
Yohan Shanmugaratnam er journalist i Klassekampen og forfatter av bøkene "Vi puster fortsatt" (2020) og "Bruddet: Byen som ville ha brexit" (2021).


Saturday April 2, 2022 14:00 - 15:00 CEST
Ildverket

14:00 CEST

The killing of Peter R. de Vries (English)
In the evening of 6 July 2021, Dutch investigative journalist and crime reporter Peter R. de Vries was shot in the head after leaving a television studio in Amsterdam where he had appeared as a guest. De Vries died of his injuries on 15 July 2021. At the 2022 SKUP Conference, his colleague Paul Vugts will share his thoughts on how his work is affected by the rising number of threats towards journalists in the Netherlands.

Speakers
avatar for Paul Vugts

Paul Vugts

Journalist, Het Parool
Paul Vugts (1974) jobber som gravende krimjournalist i den nederlandske avisen Het Parool, med base i Amsterdam. Han bidrar også i podcaster og tv-programmer, har gitt ut en rekke bøker og ble i 2013 tildelt Jacques van Veen-prisen for sine analyser, nyhetshistorier og rettsreferater... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:00 - 15:00 CEST
Ormen Lange 1

14:00 CEST

Slik sikrer du deg de beste graverne
Å ansette de beste journalistene har sjeldent vært vanskeligere. I denne sesjonen forteller gravelederne om hvordan de jakter de beste folka, hvordan de setter sammen team som funker - og hvilke kvaliteter en gravegruppe trenger i 2022.

Speakers
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

Reportasjeleder, SUJO
Kristine Holmelid er reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Hun har over 20 års erfaring som journalist og nyhetsleder, blant annet fra Bergens Tidende. Hun underviser også masterstudenter i undersøkende journalistikk ved UiB.
avatar for Tonje Egedius

Tonje Egedius

Gravesjef, Aftenposten
Tonje Egedius har som gravesjef i Aftenposten ledet arbeidet med å avsløre Stortingets pendlerboliger. Hun har bakgrunn som featurejournalist i A-magasinet, men har de siste årene jobbet som nyhets- og avdelingsleder. 
avatar for Anders Sooth Knutsen

Anders Sooth Knutsen

Avdelingsleder, VG
Anders Sooth Knutsen leder VGs Dagsorden-avdeling. Han har tidligere ledet nyhetsavdelingen og samfunnsavdelingen i samme avis. Som journalist vant han to SKUP-diplomer.
avatar for Gry Egenes

Gry Egenes

Redaktør, Dagens Næringsliv
Gry  Egenes er redaktør for etikk og metode i Dagens Næringsliv og har ledet arbeidet med 20 prosjekter som har vunnet Skup-prisen eller -diplom.


Saturday April 2, 2022 14:00 - 15:00 CEST
Ormen Lange 2

14:00 CEST

WaPo: Investigation driven by visuals (English)
The Washington Post’s Visual Forensics team will share and teach tools for how to approach and successfully execute an investigation driven by visuals. The session will go over how the team finds videos and the different methods of analysis they apply. It will also review how to present findings visually with clarity and substance, including mapping and graphics reporting.  

Speakers
avatar for Atthar Mirza

Atthar Mirza

Graphics reporter, The Washington Post
Atthar Mirza is an award-winning graphics reporter working with the Visual Forensics team at The Washington Post, specializing in digital modeling, mapping, data visualization and interactive storytelling. As a founding member of the Visual Forensics team, he conceptualized the design... Read More →
avatar for Joyce Sohyun Lee

Joyce Sohyun Lee

Video reporter, The Washington Post
Joyce Sohyun Lee is an award-winning video reporter who launched the The Washington Post's Visual Forensics team with coverage of George Floyd’s murder, introducing a new type of cutting-edge accounability journalism at The Post. She spearheaded the team’s techniques in finding... Read More →
avatar for Elyse Samuels

Elyse Samuels

Video reporter, The Washington Post
Elyse Samuels is an award-winning video reporter for The Washington Post's Visual Forensics team. As a founding member, Samuels adds nuance, clarity and depth to breaking news coverage. Her work has untangled the complex circumstances around the shootings of protesters in Kenosha... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:00 - 15:00 CEST
Mostein

14:30 CEST

Historiefortelling i 3D
Historiefortelling i 3D, og ønsket om å ta med leseren inn i historien — både for å fortelle den på en engasjerende måte, og for å virkelig vise hvordan tid sted og rom henger sammen. Einar Otto Stangvik og Jonas Nilsson fra VG forteller om arbeidet bak 3D-spesialene og Gjerdrum og Baneheia.

Speakers
avatar for Jonas Nilsson

Jonas Nilsson

Redaksjonell utvikler, VG
Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler i VG. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.
avatar for Einar Otto Stangvik

Einar Otto Stangvik

Programmerer, VG
Einar Otto Stangvik har jobbet med datasikkerhet, programmering og IT-drift siden 2001. De siste årene har han søkt mot mer samfunnsmessig nyttig bruk av sin erfaring, og har slik funnet veien til pressen. Datagraving, kildevern og kampen mot digitalt misbruk er det han n... Read More →


Saturday April 2, 2022 14:30 - 15:00 CEST
Rauer

14:30 CEST

iTromsø: Tips til lokal hverdagsgraving
Hvordan grave når du og alle journalistene i lokalavisa går i turnus og må løse en drøss andre saker? iTromsø satser på gravejournalistikk, kjører interne gravekurs og har på kort tid avdekket Norges største innkjøpsskandale, finanssvindel, varaordførerens ulovlige utleie og dødelige avvik i eldreomsorgen. Sakene er blant de mest leste som selger flest abonnement. Få tips til lokal hverdagsgraving fra de som selv gjør det.  

Speakers
avatar for Preben Olsen

Preben Olsen

Nyhetsredaktør, iTromsø
Preben Olsen startet i Folkebladet 17 år gammel, før han i 2012 ble hentet til iTromsø. Der har han jobbet som journalist, vaktsjef og frontsjef, og har siden høsten 2020 vært avisens nyhetsredaktør.
avatar for Håvard Finnseth

Håvard Finnseth

Journalist, iTromsø
Håvard Finnseth er journalist i avisa iTromsø. Han var kulturredaktør i studentavisa Studvest i Bergen og var med på oppstarten av lokalavisa Steinkjer24, før han ble hentet tilbake til iTromsø i fjor.
avatar for Tora Lind Berg

Tora Lind Berg

Journalist, iTromsø
Tora Lind Berg er politisk journalist i iTromsø. Hun kom fra Filter Nyheter sommeren 2021, der hun jobbet med hverdagsgraving og løpende nyheter. Lind Berg har også erfaring fra flere lokalaviser.


Saturday April 2, 2022 14:30 - 15:00 CEST
Vasholmen

14:30 CEST

DN: Politikernes etterlønn
Dagens Næringsliv har gransket ordningene for politikere som forlater regjeringen og Stortinget. DN har gjennom undersøkelsene dokumentert en rekke brudd på informasjonsplikten i karanteneloven, urettmessige utbetalinger av etterlønn fra Stortinget på over én million kroner og at regjeringens etterlønnsordning i lang tid ble brukt utover intensjonen.Speakers
avatar for Gard Oterholm

Gard Oterholm

Journalist, Dagens Næringsliv
Gard Oterholm er journalist i DN, og har jobbet både på politisk avdeling og i dokumentaravdelingen. Han har tidligere arbeidet i VG, Universitas og Østlandets Blad.


Saturday April 2, 2022 14:30 - 15:00 CEST
Ormen Lange 3

15:00 CEST

Pause
Saturday April 2, 2022 15:00 - 15:30 CEST

15:30 CEST

Hjelp - jeg må reportasjelede et dataprosjekt
Alle redaksjoner vil ha datajournalistikk, men hva krever det av deg som leder? Hvor mye må du forstå for å klare å stille de rette kontrollspørsmålene? Hvilke verktøy bør du som leder kunne? Hva er fallgruvene i et dataprosjekt?
Journalist og utvikler Espen Andersen gikk i høst til ny jobb som utviklingsredaktør i Kommunal Rapport. Andersen har jobbet for NRK Brennpunkt og NRKs digitale undersøkende desk i 12 år.

Speakers
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport
Espen Andersen er utviklingsredaktør i Kommunal Rapport og har tidligere jobbet i NRK Beta med en rekke større dataprosjekt. I mai 2019 ble han utviklingsredaktør i Kommunal Rapport.


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:00 CEST
Ormen Lange 2

15:30 CEST

OA: Dataangrepet på Østre Toten
Internasjonale IT-kriminelle kapret ØstreTotens 250 datasystemer natt til 9. januar i fjor.  Kommunen ble nesten lammet, 15.000 innbyggere rammet. Oppland Arbeiderblad tok opp jakten på banden, fant nettportalen deres på det mørke nettet, og kunne snart rapporterte om hva slags sensitive data som var lekket om innbyggere og bedrifter. Først en uke senere kunne kommunen gjøre det samme. OA har senere fått flere pressepriser for arbeidet med saken. På Skup forteller de hvordan de som en liten redaksjon gikk fram.

Speakers
avatar for Erik H. Sønstelie

Erik H. Sønstelie

Ansvarlig redaktør, Oppland Arbeiderblad
Erik H. Sønstelie er ansvarlig redaktør og daglig leder i Oppland Arbeiderblad. Han har bakgrunn fra VG, Svenska Dagbladet og Schibsted. Sønstelie fikk SKUP-diplom i 1998 for prosjektet "Dobbeltagenten" og skrev sammen med datteren Siri Sønstelie i 2011 "Jeg lever, pappa", en... Read More →
avatar for Espen A. Solhaug

Espen A. Solhaug

Redaktør, Oppland Arbeiderblad/Toten Idag
Espen A. Solhaug er mangeårig journalist og frontsjef i Oppland Arbeiderblad. Da dataangrepet inntraff var han redaktør i  OAs datteravis, Toten Idag, lokalavisen for to kommuner med 30.000 innbyggere. Solhaug har også vært engasjert i Norsk Journalistlag og hovedtillitsvalgt... Read More →


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:00 CEST
Ormen Lange 3

15:30 CEST

Hold styr på prosjektet ditt!
Mona Grivi Norman fra VG har jobbet med flere SKUP-vinnende prosjekter. I denne sesjonen deler hun sine beste tips for å planlegge undersøkende prosjekter og bevare kontrollen når innsynsrunder og dokumentbunker eser ut.

Speakers
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Mona Grivi Norman undersøkende journalist i VG Dagsorden. Hun har vunnet Skup-prisen, tre Skup-diplom og Den store journalistprisen. 


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Rauer

15:30 CEST

Debatt: Sportsvasking i diktaturer
"Sportsvasking" ble kåret til årets ord i 2021 etter debatten rundt diktaturer som bruker store idrettsarrangementer til å avlede oppmerksomheten fra menneskerettighetsbrudd og der mennesker utnyttes under bygging av store arenaer.  Halvor Ekeland ble arrestert da han dekket Fotball VM i Qatar og i Beijing bruker president Xi Jinping Vinter OL til å vise Kina fra sin beste side. Russland brukte vinter OL i Vinter OL Sotsji i 2014 og fotball VM i 2018 i sin nasjonsbygging. Nå mener blant annet Den franske fotballpresidenten Noël Le Graët at Russland bør kastes ut av verdensmesterskapet i fotball etter invasjonen i Ukraina.
Hvordan skal norske idrettsutøvere forholde seg til dette? Hvordan arbeider journalistene i minefeltet med å dekke sportsbegivenheten samtidig som man avdekker menneskerettighetsbruddene?


Speakers
avatar for Daniel Røed Johansen

Daniel Røed Johansen

Journalist, Aftenposten
Daniel Røed Johansen har jobbet i Aftenposten siden 2013. I 2019 kom han til innenriksavdelingen, der har han vært en av hovedreporterne i avisens koronadekning. I 2021 ble han ansatt som avisens nye sportskommentator.
avatar for Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Rådgiver, Footprint
Trine Skei Grande var partileder for Venstre fra 2010-2020. Hun var kulturminister (2018 til 2020) da idrettsavtalen der Norge skulle hjelpe Kina fram til OL i Beijing i 2022, ble konkretisert i en handlingsplan. Grande har senere vært svært kritisk til samarbeidsavtaler med Kina... Read More →
avatar for Berit Kjøll

Berit Kjøll

President, Norges idrettsforbund
Berit Kjøll har siden 2019 vært president i Norges idrettsforbund, der hun tok over for Tom Tvedt. Hun har tidligere hatt lederstillinger i firma som Huawei, Telenor og Tusenfryd. Berit Kjøll er utdannet høgskolekandidat i reiseliv fra Oppland distriktshøgskole og markedsøkonom... Read More →
avatar for Halvor Ekeland

Halvor Ekeland

Journalist, NRK
Halvor Ekeland har jobbet som journalist i NRK Sport siden 2018. Han har de siste årene jobbet med idrettspolitikk og NRK Sports gradvis økende satsing på undersøkende journalistikk.Det siste året har han jobbet med saker i forbindelse med fotball-VM i Qatar og vinter-OL i Kina... Read More →


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Oseberg

15:30 CEST

Hvordan håndtere trusler om selvmord?
En journalists verste mareritt er at personen som granskes tar sitt liv. Trussel om å begå selvmord kan brukes for å hindre rettmessig publisering, men det kan også være et uttrykk for ekte fortvilelse hos den som granskes. Den granskede opplever en skam som ødelegger dennes eller familiens liv. For den gravende journalisten gjelder det derfor å minimere skaden publiseringen påfører den som granskes ved å opptre korrekt og rettferdig i forhold til vedkommende.  Axel Gordh Humlesjö og Nils Hanson fra SVTs Uppdrag granskning tar upp et følsomt område - og peker på løsninger i et dilemma ingen ønsker å havne i.

Speakers
avatar for Axel Gordh Humlesjö

Axel Gordh Humlesjö

Journalist, SVT
Axel Gordh Humlesjö is an internationally acclaimed and award-winning  investigative reporter at the Swedish public broadcaster - SVT. He specializes in organized crime, corruption and digital research.  In 2018 he led a international group of reporters in an investigation of the... Read More →
avatar for Nils Hanson

Nils Hanson

Redaktør, Uppdrag granskning, SVT
Nils Hanson var prosjektleder og ansvarlig redaktør for Uppdrag  granskning i SVT fra 2004 til 2018. Redaksjonen regnes som den fremste på undersøkende journalistikk i Norden og har gjort en rekke internasjonale avsløringer. Hanson har fått Publicistklubbens store pris og har... Read More →


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Vasholmen

15:30 CEST

Slik takler vi krevende oppdrag
Hvordan kan vi ta vare på oss selv når vi dekker krig og krim, eller skriver kommentarer som utløser trakassering, trusler og vold? Bent Skjærstad, TV2, Shazia Majid, VG, og Jonas Alsaker Vikan, deler sine erfaringer og metoder for å tåle det psykiske presset som følger med krevende oppdrag. Gard Steiro forteller om hva VG-ledelsen gjør for å ta vare på sine medarbeidere. Trond Idås, NJ, som har gjort en rekke undersøkelser av hva jobben gjør med oss og hva vi kan gjøre med det, leder sesjonen.

Moderators
avatar for Trond Idås

Trond Idås

Norsk Journalistlag (NJ)
Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), med bakgrunn som journalist, vaktsjef og klubbleder i Aftenposten. Han har hovedansvar for NJs arbeid på arbeidsmiljøfeltet, med spesialansvar for kursing i ulykke- og krisejournalistikk, sikkerhet og stressreaksjoner.

Speakers
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalilst, E24
Jonas Alsaker Vikan er journalist i E24 og har tidligere vært journalist i Adresseavisen. Han er nestleder i SKUP-styret.
avatar for Gard Steiro

Gard Steiro

Ansvarlig redaktør, VG
Gard Steiro er ansvarlig redaktør og direktør i VG. Han kom til mediehuset som nyhetsredaktør i 2015. Tidligere hadde Steiro ulike lederroller i Bergens Tidende. Han var leder for nyhetsavdelingen, nyhetsredaktør, og fra 2012 sjefredaktør i Vestlandets storavis. Under Steiros... Read More →
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

VG
Shazia Majid er kommentator og journalist i VG. I 2020 vant hun og VG-kolleger SKUP-prisen for «Helsereformens konsekvenser». Hun har tidligere vunnet to SKUP-diplomer. I 2017 for «Bistandsmillionene» og i 2018 for «Barnevernsmilliardene». Hun er forfatter av den prisvinnende... Read More →
avatar for Bent Skjærstad

Bent Skjærstad

Utenriksreporter, TV 2
Bent Skjærstad har vært utenriksreporter i TV 2 i 20 år. I løpet av perioden har han dekket krig, konflikt og naturkatastrofer over hele verden. Skjærstad har vært ansatt i TV2 siden 1995.


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Ildverket

15:30 CEST

How we exposed the man behind Pornhub (English)
For years the Pornhub tycoon Bernd Bergmair has avoided scrutiny by closely guarding his identity. In May, armed with little more than a pixelated picture from an alumni publication, Tortoise Media tracked him down to his London home. Two of the reporters behind the podcast Hunt for the Porn King explain how they found him – and what lessons they learned for future investigations.

Speakers
avatar for Xavier Greenwood

Xavier Greenwood

Journalist, Tortoise
Xavier Greenwood is a journalist at Tortoise, working across the investigative and daily reporting teams. He's a graduate of Oxford University and City University, and has previously written for the Guardian, the Washington Post and other publications.
avatar for Patricia Clarke

Patricia Clarke

Journalist, Tortoise
Patricia Clarke is a journalist at Tortoise, where she focuses on data-led, investigative reporting. She joined the organisation after completing an MSc in Digital Journalism at Goldsmiths, and was previously Commissioning Editor at Culture Trip.
avatar for Kim Darrah

Kim Darrah

Journalist, Tortoise
Kim Darrah is a journalist at Tortoise Media who specialises in finding stories in data, investigative reporting and long-term data projects. Before Tortoise, Kim was a Google News Initiative Fellow at the Financial Times.


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Ormen Lange 1

15:30 CEST

Follow the money (English)
Kleptocracies, organized crime, and criminal enterprises all depend on an array of support services they receive from a sprawling industry of lawyers, accountants, bankers, managers, and front men and women of all sorts. These "enablers" may run the businesses, wash the money, or simply provide a veneer of respectability. In this session you learn how to follow the money.

Speakers
avatar for Miranda Patrucic

Miranda Patrucic

Regional Editor, OCCRP Sarajevo
Miranda Patrucic is an investigative reporter based in Sarajevo. She is regional editor for Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP ), focusing on Central Asia, the Balkans and the Caucasus. Highlights of her work include exposing billions in telecom bribes in Uzbekistan... Read More →


Saturday April 2, 2022 15:30 - 16:30 CEST
Mostein

16:00 CEST

Panel: Lost in tech
Hva bør du som medieleder vite om de menneskene som får teknologien til å funke, som får sakene til å se pene ut - og som kan lage den «knappen» du trenger? Felles for paneldeltakerne: De har alle tatt steget fra å være redaksjonelle ledere til å lede utviklere.

Moderators
avatar for Anniken Hjertholm

Anniken Hjertholm

Leder Lab2, TV 2
Anniken Hjertholm leder TV 2s tverrfaglige team Lab2, som jobber både med graving og datastøttet journalistikk, og med digital historiefortelling og innovativ fortellerteknikk. Hun har bakgrunn fra en rekke roller som både journalist, vaktsjef og redaksjonsleder.

Speakers
avatar for Eirik Wallem Fossan

Eirik Wallem Fossan

Leder visuell avdeling, Aftenposten
Eirik Wallem Fossan har jobbet med redaksjonell utvikling siden 2006 og er leder for visuell avdeling i Aftenposten (foto, video og redaksjonell utvikling). Han fungerer som nyhetsleder for redaksjonell utviklingsteamet.
avatar for Magnus Aabech

Magnus Aabech

Produkteier, Amedia
Magnus Aabech er produkteier for datastøttet journalistikk og innholdstjenester i Amedia. Han leder et team med redaksjonelle utviklere som bistår redaksjonene i hverdagen og bygger mer langsiktige tjenester rettet mot brukerne. Tidligere har han jobbet i NTB som blant annet redaktør... Read More →
avatar for Ingrid Indseth

Ingrid Indseth

Produktsjef, Dagens Næringsliv
Ingrid Indseth er produktsjef i Dagens Næringsliv og jobber på tvers av kommersielle og redaksjonelle avdelinger. Indseth har bakgrunn som produkteier i Aller, og har tidligere vært nyhetsredaktør og en del av ledergruppen i E24. Hun har også jobbet i VG og NRK.


Saturday April 2, 2022 16:00 - 16:30 CEST
Ormen Lange 2

16:00 CEST

NRK og 68 lokalaviser: Den store folkevandringa
Våren 2021 undersøkte 68 lokalaviser og NRK korleis flyttestraumar sakte endrar landet vårt. «Den store folkevandringa» var eit samarbeid mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK, og er det største journalistiske samarbeidsprosjektet så langt i Noreg. På Skup vil dei fortele korleis dei fekk til å publisere over 600 saker basert på felles research, og kva dei lærte av å samarbeide om undersøkande journalistikk.

Speakers
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

Leiar, SUJO
Per Christian Magnus er leiar ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidd som journalist og dokumentarfilmskapar dei siste 30 åra, både i TV2 og NRK, og har produsert ei rekkje prisvinnande dokumentarfilmar.  
avatar for Øystein Øygarden

Øystein Øygarden

Redaktør, Vest-Telemark blad
Øystein Øygarden er frå Åsgrend i Kviteseid. Har arbeidd i Vest-Telemark blad sidan 2003, og vore redaktør sidan 2014. Han er styreleiar i Landslaget for lokalaviser.
avatar for Bergit Sønstebø Svendseid

Bergit Sønstebø Svendseid

Redaksjonssjef, NRK
Bergit Sønstebø Svendseid var prosjektleiar for «Den store folkevandringa». Ho er no redaksjonssjef i NRK Vestland, avdeling Bergen.


Saturday April 2, 2022 16:00 - 16:30 CEST
Ormen Lange 3

16:30 CEST

Pause
Saturday April 2, 2022 16:30 - 17:00 CEST

17:00 CEST

Daglig kildepleie - hvordan lykkes?
Den daglige kildepleien kan være noe av det aller vanskeligste innen journalistikken. For gravere kan det også være helt essensielt for å lykkes med prosjektet. For Berg-Saada er det ingen vei utenom, og en av hovedgrunnene til at han lykkes. Han gir deg konkrete tips fra sin egen verktøykasse for hvordan også du kan lykkes.  

Speakers
avatar for Arilas  Ould-Saada

Arilas Ould-Saada

Journalist, TV 2
Arilas Berg Ould-Saada er fotballjournalist i TV2, men har også lang bakgrunn fra VG. Han omtales som et spesielt talent innenfor sportsjournalistikken og jobber daglig med kildepleie av et stort sportsnettverk.


Saturday April 2, 2022 17:00 - 17:30 CEST
Ildverket

17:00 CEST

Regnskap for dummies
Regnskaper kan være forvirrende og overveldende, men det kan også ligge mye verdifull informasjon her - både på overflaten og skjult i tallene. I denne sesjonen får du en guide til å forstå et selskaps regnskaper, hva de ulike delene av regnskapet forteller og hvor du kan finne de beste sakene

Speakers
avatar for Pål A. Solheimsnes

Pål A. Solheimsnes

Journalist, E24
Pål A. Solheimsnes har jobbet som næringslivsjournalist i E24 siden 2018. Han er utdannet ved Høgskulen i Volda. I E24 har han skrevet om handel og luftfart, og det siste året har han jobbet med Pandora Papers-lekkasjen og E24s artikler om kompensasjonsordningen for næringsl... Read More →


Saturday April 2, 2022 17:00 - 17:30 CEST
Rauer

17:00 CEST

FVN: Slik endret de tonen i nettdebatten
Fædrelandsvennen stengte kommentarfeltet i april 2020 på grunn av mye hets og et ødelagt debattklima. I slutten av 2020 ble den digitale debatten gjenåpnet, men på en helt annen måte. Det har vært suksess fra dag én. 

Speakers
avatar for Mari Horve Reite

Mari Horve Reite

Debattredaktør, Fædrelandsvennen
Mari Horve Reite er debattredaktør i Fædrelandsvennen og har hatt ansvaret for den nye debattløsningen i mediehuset. Hun har jobbet i Fædrelandsvennen siden 2006 som journalist, desker, redaktør og frontsjef.


Saturday April 2, 2022 17:00 - 17:30 CEST
Vasholmen

17:00 CEST

Ringerikes Blad og Nettavisen: Graving i flyktningmidlene
Norske kommuner gjør seg klare for å ta imot titusener av flyktninger fra Ukraina. Staten tar regningen. Men blir midlene brukt slik de er tenkt? Ringerikes Blad og Nettavisen har, i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), ettergått den kommunale pengebruken fra flyktningkrisen i 2015. De avdekket manglende kontroll, lovbrudd, og graverende historier om flyktninger som ikke fikk hjelp. På Skup forteller journalistene hvordan arbeidet utløste en ekstern granskning som fortsatt pågår.

Speakers
avatar for Magnus Ekeli Mullis

Magnus Ekeli Mullis

Økonomijournalist, Nettavisen
Økonomijournalist Magnus Ekeli Mullis har jobbet i Nettavisen i drøyt tre år. Basert i Stavanger. Første gang på Skup. 
avatar for Øyvind Lien

Øyvind Lien

Debattredaktør, Ringerikes Blad
Øyvind Lien har jobbet i radio og avis i over 30 år. Erfaring som redaksjonssjef, nyhetsredaktør og ansvarlig redaktør. Nå debattredaktør - men skriver mye selv også.


Saturday April 2, 2022 17:00 - 17:30 CEST
Ormen Lange 3

17:00 CEST

The Art of the Interview (English)
Talking to people should be easy, but interviewing sources can be hard. Learn proven strategies for gathering information from all kinds of people: survivors and reluctant sources to antagonistic and confrontational subjects to the toughest of them all – small children. We will discuss preparing for the interview, approaching difficult subjects and how to keep the conversation on track.

Speakers
avatar for Tisha Thompson

Tisha Thompson

Investigative reporter, ESPN
Tisha Thompson is an investigative and enterprise reporter for ESPN. Her stories appear both nationally within the U.S. and internationally. Her work appears on all platforms, including the television programs SportsCenter, Outside the Lines and SC Featured, as well as espn.com and... Read More →


Saturday April 2, 2022 17:00 - 18:00 CEST
Ormen Lange 1

17:00 CEST

Slik jobber vi frem avsløringer i Uppdrag Granskning
Etter en lang aviskarriere ble Axel Bjørklund i 2020 leder for Sveriges fremste redaksjon for undersøkende journalistikk, Uppdrag Granskning. På SKUPs lederspor forteller han om de interne arbeidsprosessene i Uppdrag Granskning - fra ide til ferdig program. Og om hvilke problemer som kan dukke opp på veien.

Speakers
avatar for Axel Bjørklund

Axel Bjørklund

Leder Uppdrag Granskning, SVT
Axel Bjørklund er prosjektleder og ansvarlig utgiver for SVTs Uppdrag Granskning. Han har tidligere jobbet i blant annet Dagens Nyheter.  


Saturday April 2, 2022 17:00 - 18:00 CEST
Ormen Lange 2

17:00 CEST

Lær mer effektiv research og smartere søk
Vil du lære å gjøre mer effektiv research og søke smartere? Da kan dette være kurset for deg.
Eva Akerbæk fra Faktisk.no og Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK viser hvordan du kan få maksimalt utbytte av søk i Google og hvordan du kan grave frem gode kilder og saker i vår felles historie. 
Du lærer bedre søkestrategier og en kombinasjon av søketriks og kildekunnskap som gjør det enklere å finne data begravd på nett eller databaser.


Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Faktasjekker, Faktisk
Eva Akerbæk har jobbet som faktasjekker i Faktisk.no siden mai 2017. Hun kommer fra jobben som researcher i NRKs Researchsenter, hvor hun hovedsaklig har jobbet med nyheter og undersøkende journalistikk... Read More →
avatar for Ingeborg Rygh Hjorthen

Ingeborg Rygh Hjorthen

Researcher, NRK
Ingeborg Rygh Hjorthen er researcher i NRKs researchsenter, hvor hun jobber med større prosjekter innenfor undersøkende journalistikk og nyheter. Hun har også jobbet i Faktisk.no som faktasjekker. I NRK holder Ingeborg jevnlig kurs for journalister. Hun har utdanning i bibliotek... Read More →


Saturday April 2, 2022 17:00 - 18:00 CEST
Mostein

17:00 CEST

Tut og mediekjør på SKUP!
Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen startet «Tut & mediekjør» våren 2020, - en podkast om hvordan journalistikken blir til. Nå kommer de til SKUP for å ha live-pod midt i mediekjøret!
Sammen forsøker Sannum og Bergestuen å tette gapet de mener eksisterer mellom medier og publikum. Det gjør de ved å kritisere og skryte av redaktørstyrte medier, hver uke, på fritiden. 
De mener nemlig at økt kunnskap om journalistikk og presseetikk vil styrke tilliten til mediene


Speakers
avatar for Eva Sannum

Eva Sannum

Sannum & Bergestuen
Eva Sannum har jobbet med reklame og kommunikasjon hele livet, og har sittet som representant i PFU i 14 år. I 2019 var hun en del av Presseforbundets Kildeutvalg.  Til daglig driver hun selskapet «Sannum & Bergestuen» sammen med Svein Tore Bergestuen.
avatar for Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen

Sannum & Bergestuen
Svein Tore er tidligere journalist og programleder, nå forfatter og rådgiver. Han har undervist i journalistikk og skrevet lærebok om intervjuteknikk. Til daglig driver han selskapet «Sannum & Bergestuen» sammen med Eva Sannum.


Saturday April 2, 2022 17:00 - 18:00 CEST
Baren

17:30 CEST

Slik jobber du med sårbare kilder
Noen kilder kommer under huden din, og det er et eget fag å jobbe med særlig sårbare kilder. Overgrepsofre, terrorrammede og psykisk syke trenger en annen oppfølging og kontakt enn de profesjonelle kildene. Hvordan skaper man egentlig tillit til slike kilder? Og når du har gjort det, hvordan unngår du å bli psykolog? Hvilke grenser må man sette for seg selv og kilden i hva slags kontakt man kan og skal ha? Ingunn Røren og Annemarte Moland har i en årrekke jobbet med disse spørsmålene. Her deler de sine erfaringer.

Speakers
avatar for Annemarte Moland

Annemarte Moland

Aftenposten
Annemarte Moland er gravejournalist i A-magasinet. Hun har lang fartstid fra NRK med en rekke prosjekter fra samfunnets mørkeste kroker. I 2020 vant hun SKUP-diplom for “Trigger Warning” og i 2021 ga hun ut boken “Det skjulte nettverket - farlige forbindelser mellom unge p... Read More →
avatar for Ingunn Røren

Ingunn Røren

Aftenposten
Ingunn Røren er journalist i A-magasinet. Hun har tidligere jobbet i Bergens Tidende og Drammens Tidende. Røren jobber som feature- og gravejournalist og har vært sentral i flere store graveprosjekter. I 2013 vant hun Skup-prisen for Jannes historie. I 2021 ga ut hun og Hilde... Read More →


Saturday April 2, 2022 17:30 - 18:00 CEST
Ildverket

17:30 CEST

Slik manipulerer skurkene regnskapet
Journalister oppdager i langt større grad regnskapsjuks og annen økonomisk kriminalitet enn revisorer, viser amerikansk forskning. Samtidig er det grunn til å tro at det meste av regnskapsjuks aldri blir oppdaget. BT-journalist og revisor Kyrre Kjellevold viser deg her hvordan regnskapstall blir manipulert, og hvordan du kan se etter tegn på at det skjer.  

Speakers
avatar for Kyrre Kjellevold

Kyrre Kjellevold

Journalist, Bergens Tidende
BT-journalist Kyrre Kjellevold har doktorgrad i regnskap og revisjon fra Norges Handelshøyskole, i tillegg til mastergrad i finans og mastergrad i regnskap og revisjon fra samme skole. I doktorgradsarbeidet undersøkte han hvordan spesialister blir brukt når eiendeler skal verdsettes... Read More →


Saturday April 2, 2022 17:30 - 18:00 CEST
Rauer

17:30 CEST

Dagbladet: Bondevik-millionene
Dagbladet har i to år gravd i autoritære staters påvirkningskampanjer i Norge. Avisen avslørte i 2021 at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og  Oslosenteret, sammen med Høyre-profilen Aamir J. Sheikhs stiftelse, tok imot nesten 13 millioner kroner fra den Saudi-støttede organisasjonen Muslim World League - som eksperter mener brukes til å "religionsvaske" det autoritære regimet.

Speakers
avatar for Torgeir P. Krokfjord

Torgeir P. Krokfjord

Journalist, Dagbladet
Torgeir P. Krokfjord er journalist i gravegruppa i Dagbladet. Han har i løpet av snart 14 år i Dagbladet avslørt blant annet ukjent saudiarabisk og iransk aktivitet i Norge, korrupsjon i FIFA, fluorskandalen i langrennssporten, dopingsaken til Petar Vukicevic og menneskesmugling... Read More →
avatar for Caroline Drefvelin

Caroline Drefvelin

Journalist, Dagbladet
Caroline Drefvelin er journalist i gravegruppa i Dagbladet, hvor hun har jobbet de siste fire årene. Tidligere har hun blant annet jobbet for DN, VG og NRK.


Saturday April 2, 2022 17:30 - 18:00 CEST
Ormen Lange 3

19:45 CEST

Festmiddag og utdeling av SKUP-prisen
Konferansens høydepunkt! Nå skal SKUP-prisen og årets diplomer deles ut av juryleder Bernt Olufsen.

Saturday April 2, 2022 19:45 - 23:30 CEST
Oseberg
 
Sunday, April 3
 

10:00 CEST

Avisa Valdres: Vendetta eller graving i lokalavisa?
Kritisk søkjelys på økonomisk og politisk makt er i kjerna av ei lokalavis si rolle. Men korleis er vilkåra for å drive undersøkjande og gravande journalistikk når du møter kjeldene på trening, i korpset eller i foreldreutvalet på skulen? Eller når når avisa blir skulda for vendetta og karrieredrap, og når journalistens kritiske spørsmål blir tolka som private meiningar?


Speakers
avatar for Hilde Lysengen Havro

Hilde Lysengen Havro

Dagleg leiar, Valdres Media
Hilde Lysengen Havro (46) er ansvarleg redaktør og dagleg leiar i Valdres Media. Havro har jobba i NRK og Nationen, der ho som debattredaktør hadde ansvar for å etablere Nationens debattarena Motkultur. I 2017 fekk Havro, Astrid Dypvik, Eva Undheim og Hans Bårdsgård IR-diplom... Read More →


Sunday April 3, 2022 10:00 - 10:30 CEST
Ormen Lange 2

10:00 CEST

Disse metodene topper SKUP-statistikken
Espen Sørmo Strømme har studert samtlige metoderapporter som er sendt til SKUP, og i denne sesjonen viser han hvilke metoder som er mest brukt i den norske gravejournalistikken.

Speakers
avatar for Espen Sørmo Strømme

Espen Sørmo Strømme

Høgskolelektor, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Espen Sørmo Strømme underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.Han har forsket på på SKUP-rapportene og har lest og analysert alle rapportene som er levert fra 1991 til i dag. Strømme underviser ellers i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen... Read More →


Sunday April 3, 2022 10:00 - 11:00 CEST
Ormen Lange 1

10:00 CEST

Få hjelp av SUJO: Slik spisser du graveidéen din
Hva er en god graveidé? Og hvordan gjør du denne idéen om til et gjennomførbart graveprosjekt? I denne sesjonen går SUJOs reportasjeledere gjennom den viktige innledende fasen i et undersøkende prosjekt, og gir deg konkrete råd til hvordan utvikle idéen din til en sak redaksjonen vil satse på.

Speakers
avatar for Astrid Dalehaug Norheim

Astrid Dalehaug Norheim

Rådgjevar, SUJO
Astrid Dalehaug Norheim er rådgjevar ved SUJO og ansvarleg for SUJO og UiB sitt nye masterprogram for journalistar i arbeid. Ho har over 20 års erfaring som journalist og redaktør.
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

Leiar, SUJO
Per Christian Magnus er leiar ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidd som journalist og dokumentarfilmskapar dei siste 30 åra, både i TV2 og NRK, og har produsert ei rekkje prisvinnande dokumentarfilmar.  
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

Reportasjeleder, SUJO
Kristine Holmelid er reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Hun har over 20 års erfaring som journalist og nyhetsleder, blant annet fra Bergens Tidende. Hun underviser også masterstudenter i undersøkende journalistikk ved UiB.


Sunday April 3, 2022 10:00 - 11:00 CEST
Ormen Lange 3

10:00 CEST

Juryen deler: Slik skriver du en god metoderapport
SKUP-juryen har vurdert 62 bidrag til årets hovedpris og diplomer. Hva er det de ser etter? Hvordan skriver du en god metoderapport? På dette foredraget deler juryen sine erfaringer. De er det verdt å lytte til.

Speakers
avatar for Vibeke Haug

Vibeke Haug

Redaksjonssjef, NRK
Vibeke Haug er medlem i SKUP-juryen, sitter i ledergruppa i Dokumentar og Samfunnsavdelingen i NRK og er redaksjonssjef med hovedansvar for Ekko på P2. Hun har tidligere vært redaksjonssjef for Undersøkende Dokumentar i samme avdeling og vært redaktør for Brennpunkt og Radiodokumentaren... Read More →
avatar for Janne Birgitte Prestvold

Janne Birgitte Prestvold

Journalist, Fædrelandsvennen
Janne Birgitte Prestvold har vært journalist i Fædrelandsvennen siden 1997 og medlem av Skup-juryen fra 2019.  


Sunday April 3, 2022 10:00 - 11:00 CEST
Oseberg

10:30 CEST

OA: Utfordringer med å grave lokalt
Til Oppland Arbeiderblads 75-års jubileum i 1999 ble det gitt ut en bok med tittelen "Ingens herre, ingen trell". Men hvor uavhengig er lokalavisen i 2022? Hvordan reagerer makten lokalt når avisen ikke bare heier, men også graver. Og hva med journalistene selv? Er de rustet godt nok for kritisk, undersøkende journalistikk?

Speakers
avatar for Erik H. Sønstelie

Erik H. Sønstelie

Ansvarlig redaktør, Oppland Arbeiderblad
Erik H. Sønstelie er ansvarlig redaktør og daglig leder i Oppland Arbeiderblad. Han har bakgrunn fra VG, Svenska Dagbladet og Schibsted. Sønstelie fikk SKUP-diplom i 1998 for prosjektet "Dobbeltagenten" og skrev sammen med datteren Siri Sønstelie i 2011 "Jeg lever, pappa", en... Read More →


Sunday April 3, 2022 10:30 - 11:00 CEST
Ormen Lange 2

11:00 CEST

Pause
Sunday April 3, 2022 11:00 - 11:15 CEST

11:15 CEST

Slik vant Aftenposten IR-prisen
Sunday April 3, 2022 11:15 - 11:45 CEST
Mostein

11:15 CEST

Slik vant Bergens Tidende SKUP-diplom
Vinnerne av SKUP-diplomer presenterer prosjektene i Ormen Lange 1, 2 og 3. Hvilke prosjekter som presenteres hvor, kunngjøres etter prisudelingen lørdag kveld 2. april.


Sunday April 3, 2022 11:15 - 11:45 CEST
Ormen Lange 1

11:15 CEST

Slik vant NRK Brennpunkt SKUP-diplom
Vinnerne av SKUP-diplomer presenterer prosjektene i Ormen Lange 1, 2 og 3. Hvilke prosjekter som presenteres hvor, kunngjøres etter prisudelingen lørdag kveld 2. april.


Speakers
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

Reportasjeleder, SUJO
Kristine Holmelid er reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Hun har over 20 års erfaring som journalist og nyhetsleder, blant annet fra Bergens Tidende. Hun underviser også masterstudenter i undersøkende journalistikk ved UiB.


Sunday April 3, 2022 11:15 - 11:45 CEST
Ormen Lange 2

11:15 CEST

Slik vant VG SKUP-diplom
Vinnerne av SKUP-diplomer presenterer prosjektene i Ormen Lange 1, 2 og 3. Hvilke prosjekter som presenteres hvor, kunngjøres etter prisudelingen lørdag kveld 2. april.

Speakers
avatar for Geir Terje Ruud

Geir Terje Ruud

Utviklingsdirektør, NTB
Geir Terje Ruud er utviklingsdirektør i NTB. Han har en lang fortid i bransjen, blant annet som digital sjefredaktør i danske Ekstra Bladet og nyhetsleder på VG Nett. Ruud er nå styremedlem på Høgskulen i Volda og er tidligere medlem av et "advisory board" på Danmarks medie... Read More →


Sunday April 3, 2022 11:15 - 11:45 CEST
Ormen Lange 3

11:45 CEST

Pause
Sunday April 3, 2022 11:45 - 12:00 CEST

12:00 CEST

Slik vant Aftenposten SKUP-prisen
Speakers
avatar for Bernt Olufsen

Bernt Olufsen

Leder, SKUP-juryen
Bernt Olufsen, journalist og redaktør siden 1975. Bakgrunn fra Adresseavisen og Verdens Gang. Ansvarlig redaktør i VG 1994-2011. Styreoppdrag i medieforetak i Spania, Frankrike, Estland, Norge og Sverige. Trustee i Ethical Journalism Network (EJN), London. Mentor for WAN-IFRA i... Read More →


Sunday April 3, 2022 12:00 - 12:30 CEST
Oseberg

12:00 CEST

Dette må du huske fra årets konferanse
Etter tre dager med faglig innhold begynner det kanskje å bli fullt i hodet. Hvilke verktøy og tips må du egentlig ta med deg fra årets SKUP-konferanse? Gjør deg klar til en time med de beste researchtriksene til Ola Haram (VG) og Ståle de Lange Kofoed (IJ). De tråler begge nettet jevnlig på jakt etter nye verktøy og metoder for å finne informasjon og løse forskjellige relevante journalistiske problemstillinger. Nå deler de av sine beste tips. De garanterer et fyldig tipsark i etterkant av presentasjonen.

Speakers
avatar for Ståle de Lange Kofoed

Ståle de Lange Kofoed

Fagmedarbeider, Institutt for Journalistikk
Ståle har ledet SKUP og IJs graveskole siden 2007, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre a... Read More →
avatar for Ola Haram

Ola Haram

Journalist, VG
Ola Haram er journalist i VGs Dagsorden-gruppe. Han har tidligere jobbet i NRK Brennpunkt og TV 2. I tillegg har han ledet SKUPs graveskole i flere år.


Sunday April 3, 2022 12:00 - 13:00 CEST
Mostein

13:00 CEST

Lunsj og takk for nå
Sunday April 3, 2022 13:00 - 14:00 CEST